Nieuws/Binnenland
1094182
Binnenland

Kabinet praat met D66 en GroenLinks

Een delegatie van het kabinet praat donderdagavond met D66-leider Alexander Pechtold en zijn GroenLinks-collega Bram van Ojik. Onderwerp van gesprek zijn enkele afspraken uit het regeerakkoord, zoals de regelingen voor ouders met kinderen en het hoger onderwijs. Ook de vergroening van het belastingstelsel zou aan de orde komen.

De twee oppositiepartijen hopen dat ook de bezuinigingsplannen voor volgend jaar ter sprake komen. Het kabinet moet dan 6 miljard extra bezuinigen. Het heeft een deel van de oppositie nodig om zijn voorstellen door de Senaat te krijgen.

Naar verluidt denkt het kabinet onder meer aan het inkomensafhankelijk maken van de kinderbijslag. Zowel D66 als GroenLinks is voorstander van het beperken van de kinderbijslag.

Ingewijden achten de kans niet groot dat er donderdagavond al spijkers met koppen worden geslagen. Bij het gesprek zijn de ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Jet Bussemaker (Onderwijs) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) aanwezig.