Nieuws/Binnenland
1094351741
Binnenland

Kamerdebat over het coronavirus

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, in de Tweede Kamer.

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, in de Tweede Kamer.

DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt donderdag een groot debat over de aanpak van het coronavirus. Kamerleden hebben veel vragen. Zijn er wel genoeg medische beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel in de strijd tegen het nieuwe coronavirus, en wat wordt er gedaan als er tekorten ontstaan?

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, in de Tweede Kamer.

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, in de Tweede Kamer.

Verslaggever Inge Lengton is bij het debat aanwezig. Volg het debat via haar tweets onder aan dit artikel.

Ze willen weten van minister Bruno Bruins hoe ziekenhuizen zijn voorbereid en hoe voorkomen kan worden dat er tekorten aan hulpmiddelen in ziekenhuizen ontstaan. Ook vragen kamerleden zich af waarom er in andere Europese landen verdergaande maatregelen worden getroffen dan in Nederland.

Vooral over mondkapjes maakt zorgpersoneel zich al langer zorgen. Omdat burgers deze ook willen kopen, dreigt er in de zorg een tekort te ontstaan. Op het ministerie van Volksgezondheid werd woensdag overleg gevoerd met onder meer fabrikanten en de GGD, over mondkapjes maar ook over andere beschermingsmiddelen zoals handschoenen en beschermende pakken.

Ook werd er gesproken over andere medische hulpmiddelen zoals wondgaas en chirurgische maskers, die vaak worden geproduceerd in China en daardoor moeilijk of niet leverbaar zijn. Het ministerie verwacht donderdag meer te kunnen zeggen over hoe tekorten kunnen worden voorkomen.

Waarom worden er in andere Europese landen verdergaande maatregelen getroffen dan in Nederland, vragen onder andere CDA en de SP. Zo heeft Duitsland bijvoorbeeld een exportverbod op mondkapjes ingesteld en besloten Frankrijk en Italië scholen en universiteiten te sluiten.

De PVV vindt dat er veel steviger moet worden ingegrepen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. „Kijk, keiharde maatregel”, zegt Kamerlid Chris Jansen, wijzend naar Italië. „Waarom doen wij niets?” Hij vindt ook dat vluchten uit risicogebieden niet meer zouden moeten mogen landen in Nederland.

VVD en D66 willen benadrukken dat het belangrijk is de rust te bewaren, en vertrouwen in experts te hebben. Experts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD kwamen de afgelopen weken al meerdere keren naar Den Haag om Kamerleden bij te praten.