Nieuws/Buitenland
1094466415
Buitenland

Gevaarlijke rook door ’gecontroleerde bosbrand’ bij Sydney

SYDNEY - Bewoners van de Australische stad Sydney hebben veel last van giftige rook die wordt veroorzaakt door een opzettelijk aangestoken, gecontroleerde bosbrand buiten de stad. Bewoners is gevraagd om binnen te blijven omdat de luchtverontreinigingsniveaus naar gevaarlijke, zeer ongezonde niveaus zijn gestegen.

De Australische brandweer probeert regelmatig om buiten de zomermaanden „risicobeperkende branden” aan te steken, waarbij de bosbodem wordt ontdaan van puin dat bosbranden kan aanwakkeren. Met man en macht wordt nu geprobeerd de bosbranden te bestrijden. De brand is waarschijnlijk aangewakkerd door de wind die de rook naar woongebieden in de stad heeft gevoerd.

Vorig jaar verwoestten natuurbranden een groot deel van het oosten van Australië, waarbij 33 mensen omkwamen, meer dan 3000 huizen werden verwoest en Sydney en andere steden maandenlang werden gehuld in een waas van rook en as.

Aangenomen wordt dat de klimaatverandering het bosbrandseizoen langer en gevaarlijker maakt en tegelijk de tijd beperkt waarin gecontroleerde branden veilig kunnen worden uitgevoerd.