Nieuws/Buitenland
1094865
Buitenland

Dronken Duitsers weg uit Afghanistan

Het Duitse leger heeft sinds half februari al 14 soldaten in Afghanistan naar huis gestuurd omdat ze te diep in het glaasje hadden gekeken. 17 andere Duitse drankmisbruikers kwamen er met een lichtere straf vanaf, meldt Der Spiegel. De legerleiding gaat zorgen dat de regels in het kamp strenger nageleefd worden, beloofde ze dinsdag.

Duitse soldaten in het buitenland mogen per avond niet meer dan twee blikjes bier of twee glazen wijn drinken. Ondanks dat voorschrift pleegde een dronken soldaat begin juni zelfmoord: volgens het blad had hij twee promille alcohol in zijn bloed.

Een andere vermoedelijk beschonken soldaat raakte het bed van een kameraad toen hij per ongeluk zijn geweer liet afgaan op het kamp. Weer anderen raakten hun wapen kwijt of kropen beschonken achter het stuur.

Het Duitse commando noemt de incidenten „individuele gevallen”. Een woordvoerder: „We kunnen niet zegen dat er sprake is van een alcoholprobleem.”

Nederlandse militairen mogen helemaal geen alcohol nuttigen op missies, laat een woordvoerster van het ministerie van Defensie weten.