Nieuws/Binnenland
10949
Binnenland

Samsom en Asscher in debat

Nog niet zeker of Asscher fractie gaat leiden

GroningenGRONINGEN - Als vicepremier Lodewijk Asscher lijsttrekker van de PvdA wordt, beslist hij pas na de verkiezingen of hij in het kabinet stapt of in de Tweede Kamer gaat zitten. Asscher zei dat zaterdag tijdens het derde lijsttrekkersdebat met Diederik Samsom in Groningen.

Asscher wil na de verkiezingen eerst met de leden overleggen of de partij moet gaan regeren en onder welke voorwaarden. Daarna bekijkt hij waar hij ,,het meest nuttig'' is. Die opstelling wijkt af van die van Samsom, de huidige fractievoorzitter. Die vindt dat de PvdA-leider in de Tweede Kamer hoort.

Asscher en Samsom zijn het er wel over eens wat er moet gebeuren als de PvdA de grootste partij wordt. Dan moet de partijleider premier worden. Volgens de huidige peilingen is die situatie echter onwaarschijnlijk.

Duurzaamheid

Samsom en Asscher staan zaterdag in Groningen voor de derde keer tegenover elkaar. Het debat gaat grotendeels over energie en duurzaamheid. Op het eerste gezicht lijkt het een thuiswedstrijd voor voormalig Greenpeace-activist Samsom. Aanvankelijk leek er weinig te kiezen; Samsom als een van de bedenkers van het regeerakkoord, en vice-premier Asscher als een belangrijke uitvoerder. Het zou, zo zeiden de mannen vooraf, vooral om verschil in ’stijl’ gaan.

En daarin blijken de twee best van elkaar te verschillen. In voorgaande debatten ontpopte Asscher zich als een fel debater, die zijn rode broeder Samsom met stekelige beschuldigingen aanviel. Asscher staat vóór in de tussenstand. Hij kreeg vorige week nog een kontje van de Jonge Socialisten.

Via de livestream op de Facebookpagina van de PvdA kunt u live meekijken:

Onze verslaggever Niels Rigter is bij het derde lijsttrekkersdebat van de PvdA aanwezig en twittert: