Nieuws/Binnenland
1095374
Binnenland

Eigen baas in Zuid-China

In 1995 maakte Henriette Buist een zeven maanden durende reis door onder meer Mongolië, China en Tibet. „China was het hoofddoel van mijn tocht”, vertelt ze. De Nederlandse werd zo gegrepen door de schoonheid en de cultuur in het immens grote land, dat ze na terugkomst aan de slag ging als reisbegeleidster van Nederlandse tourgroepen die door China rondreisden.

„Op een goed moment kwam ik in Dali in de provincie Yunnan een aardige Chinese man tegen en heb ik besloten daar te blijven”, zegt ze eenvoudig. „Aanvankelijk zette ik mijn werk als reisleider voort, maar na drie jaar vond ik dat niet meer zo uitdagend en ben ik voor mezelf begonnen met een reisbureau.”

Buist, die uitstekend Chinees en Engels spreekt, is al jaren zzp’er, stelt ze met een lach. „Ik organiseer op maat gemaakte reizen door de hele volksrepubliek China, maar ben vooral gespecialiseerd in Zuid-China. Mijn belangstelling ligt daarbij vooral bij de mooie natuur en minderheidsvolken die daar leven.”

De recensies op internet op de door haar begeleidde excursies zijn zonder uitzondering lovend. Op zeer originele wijze laat ze de toeristen dorpjes en de dagelijkse leefwijze van de mensen zien. „Mijn klanten komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit allewindstreken, dus ik heb veel contact met allerlei verschillendenationaliteiten. Maar Het heerlijkst aan mijn wereldbaan vind ik dat ik mijn eigen bedrijf leidt, mijn tijd zelf kan indelen en werk doe dat ik echt ontzettend leuk vind.”