Nieuws
1095445
Nieuws

Drankaccijns desastreus door verlies van banen

De accijnsverhogingen per 1 januari van dit jaar op bier en sterke drank zijn veel desastreuzer dan die van de afgelopen jaren, vooral door banenverlies. ,,In 2003 zagen we dat de accijnsinkomsten met 20% terugliepen, maar nu tast het de werkgelegenheid aan. Het terugdraaien van accijnsverhogingen zou nu per saldo geld opleveren voor de overheid. Daar zouden we in deze tijd voor moeten gaan", zegt voorzitter Ron Andes van Koninklijke SlijtersUnie.

Laadbak

Nederlanders maken graag een ritje naar Duitsland of België om drank in te slaan. "En dan rijden ze niet voor één kratje de grens over. Dan gaat de laadbak vol", stelt Cees Jan Adema van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers. "Bij elke accijnsverhoging zijn consumenten gemakkelijker geneigd de grens over te gaan." Uit het onderzoek van Regioplan blijkt dat het bieraccijnstoerisme dit jaar bijna is verdubbeld. Het bureau schat in dat de Nederlandse schatkist dit jaar €76 miljoen aan accijns en btw zal mislopen doordat Nederlanders de grens over gaan om te shoppen.

Werkloosheid

Adema: "Tot nu toe keken we vooral naar de accijnsopbrengsten voor de staat. Maar de werkgelegenheid wordt aangetast. Dat bredere effect moeten we meenemen in alle berekeningen, zeker in deze tijd van snel oplopende werkloosheid."

Lees het hele artikel vandaag in De Financiële Telegraaf