Nieuws/Buitenland
1095576
Buitenland

Nieuwe Palestijnse premier stapt alweer op

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zondag het ontslag van de pas benoemde premier Rami Hamdallah geaccepteerd. Donderdag, slechts twee weken na zijn aantreden, kondigde Hamdallah al aan te willen vertrekken, maar een goed gesprek met Abbas leek hem toen nog aan boord te kunnen houden.

„De president heeft het ontslag van de premier geaccepteerd en heeft hem aangewezen voor een interim-regering”, liet een woordvoerder van Abbas zondag weten.

Naar verluidt was Hamdallah boos over beperkingen van zijn bevoegdheden. Als partijloze onafhankelijke figuur was hij aangesteld om een overgangsregering te leiden. Zijn kabinet bleek voornamelijk te bestaan uit leden van de oude garde van de Palestijnse politiek, de beweging Fatah. Daar behoort president Abbas ook toe. Volgens ingewijden heeft een ruzie met de plaatsvervangend minister van economische zaken, Mohammed Mustafa, ervoor gezorgd dat Hamdallah zich uiteindelijk terugtrok.

Hamdallahs actie geeft de Palestijnse stabiliteit een knauw, net in een periode waarin de Verenigde Staten Israël en de Palestijnen samen aan tafel probeert te krijgen voor hernieuwd vredesoverleg. Zijn vertrek heeft aan beide zijden voor interne politieke onrust gezorgd, aldus persbureau Reuters.

Mustafa en Ziad Abu Amr, een voormalig minister van Buitenlandse Zaken, hebben goede banden met Abbas en Fatah en staan waarschijnlijk hoog op de kandidatenlijst om Hamdallah te vervangen.