1096065
Nieuws

'IMF trekt stekker uit hulp Griekenland'

Het Internationaal Monetair Fonds overweegt eind deze maand te stoppen met de steun aan Griekenland als de leiders van de eurozone een gat van €3 tot 4 miljard in het Griekse reddingsprogramma niet hebben gedicht.

Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Het totale Griekse steunpakket is €172 miljard groot. Volgens minister Dijsselbloem is er echter geen gat en is het Griekse hulpprogramma voor het komende jaar gegarandeerd.

Het gat zou volgens het FT-bericht ontstaan zijn nadat centrale banken uit de eurozone weigerden Griekse obligaties door te rollen. Het slechte nieuws komt nog eens bovenop signalen dat de privatiseringsplannen van Athene niet volgens plan verlopen.

Het miljardentekort betekent dat de ministers van financiën van de eurozone op zoek moeten naar andere financieringsbronnen. Zelfs een nieuw reddingsprogramma aan het einde van dit jaar zou tot de mogelijkheden behoren.

Waar het geld voor Griekenland vandaan moet komen, zou vanavond worden besproken tijdens de vergadering van de eurogroep, onder leiding van minister van financiën Jeroen Dijsselbloem. Een beslissing hoe het tekort daadwerkelijk ingevuld gaat worden, kan echter tot in de herfst worden doorgeschoven. Het IMF oefent nu druk uit door te zeggen dat het eind juli stopt met het betalen van steun.

Het is niet de eerste keer dat het IMF en Brussel elkaar de zwartepiet toespelen. Het IMF gaf onlangs in een rapport toe dat er fouten zijn gemaakt bij de redding van Griekenland. Daarbij haalde het fonds hard uit naar de Europese Comissie, die onder andere te weinig ervaring zou hebben met crisismanagement. Eurocommissaris Rehn noemde op zijn beurt het IMF-rapport ’oneerlijk’.