Nieuws/Binnenland
10962
Binnenland

Drama in sneeuw Tirol

Nederlandse skiër omgekomen door lawine

IMST - Een lawine in de buurt van het Oostenrijkse dorp Obergurgl (Tirol) heeft zaterdagmiddag aan een Nederlandse toerskiër het leven gekost. Drie anderen raakten gewond, van wie een ernstig. Ze behoorden tot een groep van tien skiërs die op 3000 meter hoogte werd verrast door de losgekomen sneeuwmassa. Enkelen bleven ongedeerd en konden de reddingsdienst waarschuwen.

Voor een bedolven skiër kwam de hulp te laat. Hij werd na een uur gevonden maar kon niet worden gereanimeerd. Een ander raakte zwaargewond en is per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. Twee anderen liepen lichte verwondingen op. Mogelijk was het gezelschap door het slechte zicht op gevaarlijk, rotsachtig terrein terechtgekomen op de grens met de gemeente Sölden. Volgens de lokale website ORF Tirol bestond de groep uit tien Nederlandse toerskiërs.

Volgens berggids Reinhard Scheiber, die niet bij het ongeval aanwezig was, ging het om een groep ervaren skiërs. „Rond de dertig jaar oud waren ze. De groep was goed uitgerust, enkelen hadden airbags bij zich, iedereen had topmateriaal. Maar het is zo vroeg in het seizoen heel gevaarlijk.”

De Nederlanders waren nog op weg omhoog toen een sneeuwbank losbrak. De meesten konden zichzelf bevrijden en kwamen er zonder of met lichte verwondingen vanaf. Aanvankelijk was onduidelijk hoeveel personen betrokken waren bij het ongeluk, maar aan het eind van de middag meldde de politie van Sölden dat er geen vermisten meer zijn.

De leden van de groep die niet gewond raakten, zijn met de helikopter van de reddingsdienst afgevoerd. Het lokale bergreddingsteam hoefde niet in actie te komen.