Nieuws/Binnenland
1096206213
Binnenland

Dwangsom voor overtreders

Spontane bijeenkomsten met auto verboden in Twente

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

ENSCHEDE - De Twentse politie en verschillende gemeenten hebben per direct een verbod ingevoerd op zogenoemde ’car-meetings’. Organisatoren van dergelijke spontane evenementen zonder vergunning kunnen een bestuurlijke dwangsom verwachten, zo meldt de politie.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Afgelopen weekend kondigde een Enschedeër op Facebook een groot evenement aan. Hij werd door agenten thuis aangesproken op zijn oproep en de actie. Volgens de politie had de organisator niet verwacht dat zijn geplande evenement zoveel geïnteresseerden zou trekken. De evenementenpagina is inmiddels uit de lucht gehaald.

Her en der poppen op Facebook toch voorstellen voor nieuwe car-meetingevents op die plaats zullen vinden op verschillende locaties in Twente, aldus de politie. Omdat de organisatoren geen vergunning hebben aangevraagd, zullen zij moeten boeten bij het doorgaan van het evenement. Ze kunnen dan aansprakelijk worden gesteld voor schades en onkosten van politie en gemeente. De organisatie van de bijeenkomst loopt dan het risico de bestuurlijke dwangsom van de gemeente op te moeten hoesten.

Noodverordening corona

Volgens de politie kan de noodverordening rondom Covid-19 niet gehandhaafd worden tijdens de spontane evenementen. „Ook wordt geluidsoverlast, overlast door achterblijvend afval en het overtreden van de wegenverkeerswet niet geaccepteerd”, laat de politie weten. Het komende weekeinde zal er daarom extra worden gecontroleerd door politie en handhavers, zo waarschuwt men. „De boodschap is daarom kort: blijf weg!”