Nieuws/Binnenland
1096236
Binnenland

'Voortbestaan studentenvereniging in geding'

De studentenverenigingen lopen gevaar. Als er in 2015 een leenstelsel wordt ingevoerd in plaats van de basisbeurs die er nu is voor studenten, dreigen velen af te haken. „Het leenstelsel is funest voor verenigingen, het zou zelfs zo kunnen zijn dat sommigen opgedoekt moeten worden”, zegt Jan van 't Westende, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

Uit een online enquête die de overkoepelende organisatie van studentenverenigingen heeft gehouden onder de leden, blijkt dat 22 procent aangeeft nu niet meer lid te worden als de basisbeurs die ze nu krijgen een lening is.

Het leenstelsel zou eigenlijk volgend jaar al ingevoerd worden, maar het ministerie van Onderwijs liet onlangs weten het een jaar uit te stellen, om tegemoet te komen aan bezwaren van studenten en politici. Uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar het leenstelsel bleek dat een leenstelsel zorgt voor een zekere „verschraling” van de studie, omdat studenten afzien van extra activiteiten, zoals een studentenvereniging.

„Rampzalig”, zegt Van 't Westende. „Extracurriculaire activiteiten zijn juist essentieel voor de toekomstperspectieven van studenten. Bedrijven willen de persoonlijke ontwikkeling zien die studenten opdoen bij hun vereniging, zoals fulltime bestuurswerk of parttime commissiewerk.”

De basisbeurs is momenteel nog een gift voor studenten, maar dat gaat veranderen in een lening vanaf 2015. Voor studenten die een master (het laatste jaar op de universiteit) gaan doen, gaat het sociaal leenstelsel echter wel gewoon vanaf september 2014 in.