Nieuws/Binnenland
1096798
Binnenland

PowNed en WNL krijgen vijf jaar uitstel

De omroepen PowNed en WNL kunnen nog 5 jaar hun aspirant-status behouden. VVD en PvdA zijn dinsdag overeengekomen dat deze kleine, nieuwe omroepen tot 2020 de tijd krijgen om te groeien.

De twee omroepen hadden eigenlijk al over twee jaar 150.000 leden moeten hebben om daarna aan te sluiten bij een andere omroep. Dat is het gevolg van het besluit van het vorige kabinet om omroepen te laten fuseren. Dat besluit viel echter kort nadat PowNed en WNL waren begonnen.

De coalitie vindt het niet eerlijk dat PowNed en WNL het slachtoffer worden van de nieuwe regels. „PowNed en WNL verdienen wat ons betreft een eerlijke kans. We hebben tijdens de wedstrijd namelijk de spelregels veranderd”, zegt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.

Hij stelt dat het niet zo is dat deze omroepen nu achterover kunnen gaan leunen. „In 2020 zullen ook zij aan alle voorwaarden moeten voldoen om definitief aan het bestel toe te treden.” Dan moeten PowNed en WNL dus alsnog aan de eis van 150.000 leden gaan voldoen.

Ook Kamerlid Martijn van Dam van de PvdA stelt dat de politiek de mogelijkheden heeft veranderd, terwijl PowNed en WNL al aspirant waren. „Dit is een geste van onze kant”, stelt Van Dam. „Ze zeggen terecht dat het heel ingewikkeld is voor hen, dus we creëren een alternatief.” Ook hij benadrukt dat de nieuwe omroepen zich in 2020 wel aan de regels moeten gaan houden.

De Tweede Kamer praat woensdag met staatssecretaris Sander Dekker (Media) over een wet die bepaalt dat er vanaf 2016 nog maximaal acht publieke omroepen mogen zijn. Het gaat dan om drie fusieomroepen, drie zelfstandige omroepen, de NTR en de NOS (die beide geen leden hebben). Nieuwe omroepen moeten eerst het ledenaantal uitbreiden en daarna een fusiepartner zoeken. Daar hebben PowNed en WNL nu meer tijd voor.