Nieuws/Binnenland
1096801
Binnenland

De Graaf: Barbertje moest hangen

De opgestapte Senaatsvoorzitter Fred de Graaf legt de schuld voor zijn aftreden bij de Tweede Kamer. „Barbertje moest hangen, zoals dat heet”, zei een cynische De Graaf dinsdag nadat hij in de Eerste Kamer een officiële verklaring had afgelegd over zijn aftreden.

Volgens hem wilde de Tweede Kamer hem per se weg hebben. „Dat hebben ze ook met zoveel woorden gezegd”, antwoordde hij op vragen daarover. De top van zijn partij, de VVD, had niet op zijn vertrek aangedrongen, zei De Graaf.

De VVD'er kwam in de problemen doordat hij de indruk had gewekt dat hij PVV-leider Geert Wilders met opzet buiten een commissie bij de inhuldiging van de koning had gehouden. Tegen de Volkskrant zei hij dat in zijn achterhoofd had meegespeeld dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken. Dat had ik „beter niet kunnen zeggen”, zei De Graaf dinsdag na zijn aftreden. Hij had het gezegd omdat „ik een eerlijk mens ben”.

Hij kondigde aan gewoon Senator te blijven. Wat hem betreft levert de VVD-fractie opnieuw de voorzitter van de Senaat.

De opmerking over Barbertje is voor zijn eigen rekening,aldus Wilders dinsdag. Hij beschouwt de hele kwestie nu als geschiedenis.