Nieuws/Binnenland
1096866617
Binnenland

Vader (62) die dochters verkrachtte krijgt 5 jaar cel en tbs: ’Slachtoffers voor het leven getekend’

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

DORDRECHT - Voor het over een periode van bijna dertig jaar seksueel misbruiken van zes dochters en een kleinkind is de 62-jarige Teunis van de M. uit Hardinxveld-Giessendam vrijdag door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs met voorwaarden.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

De straf valt fors lager uit dan de acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging die de officier van justitie twee weken geleden had geëist. Volgens deskundigen is dwangverpleging niet noodzakelijk om de pedofiele stoornis van de man te behandelen.

De rechtbank sluit zich daarbij aan, waardoor er daarnaast maximaal vijf jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd. Officier van justitie mevrouw mr. W. van Prooijen zei dat ze zo’n celstraf niet aan de slachtoffers kon uitleggen en had daarom naast een hogere celstraf ook tbs met dwangverpleging gevorderd.

Het misbruik van de meisjes uit het streng gelovige gezin met zestien kinderen startte telkens rond hun vijfde jaar en eindigde in de pubertijd. „Dan was het de beurt aan een jongere dochter”, aldus de aanklaagster in het requisitoir.

Een van de zoons beschuldigde zijn vader al in 2012 van incest. Van de M. ontkende echter met klem en de zussen deden er het zwijgen toe. Pas vorig jaar stapte een van de slachtoffers naar de predikant en is het balletje gaan rollen.

De rechtbank acht de stelselmatige verkrachting van vijf dochters, ontucht met een dochter en een kleindochter en de mishandeling van een zoon wettig en overtuigend bewezen. „Wij hebben geen enkele reden om te twijfelen aan de verklaringen van de slachtoffers die specifiek, gedetailleerd en consistent zijn en elkaar bovendien ondersteunen.”

De rechtbank heeft geen goed woord over voor het gedrag van de Hardinxvelder. „U heeft uw eigen lusten boven het welzijn van de kinderen gezet. De slachtoffers zijn door uw gedrag voor het leven getekend.”

De officier had ook een contactverbod voor de duur van vijf jaar geëist, maar de rechtbank vindt dat niet nodig. Wel mag Van de M. niet zelf contact opnemen, maar ligt het initiatief bij de slachtoffers. De veroordeelde incestpleger moet drie dochters in totaal bijna 127.000 euro schadevergoeding betalen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo