Nieuws/Binnenland
1097343470
Binnenland

Iran arresteert negen buitenlanders uit onder meer Nederland voor rol bij protesten

IRAN - De Iraanse autoriteiten hebben negen buitenlanders uit onder meer een Nederland opgepakt vanwege hun vermeende rol bij de protesten die al langer in het land spelen. Behalve uit Nederland zouden de arrestanten onder meer uit Italië, Duitsland, Polen, Frankrijk en Zweden afkomstig zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt aan De Telegraaf dat het gaat om een Nederlander die sinds 21 september vastzit. Dit heeft een vriend van hem op 27 september gemeld bij de Nederlandse ambassade in Teheran. „Onze ambassade heeft navraag gedaan bij de Iraanse autoriteiten, en erop aangedrongen dat we toegang krijgen tot deze persoon om consulaire bijstand te kunnen verlenen. Iran heeft hier tot nu toe niet op gereageerd. Uiteraard blijven we druk op Iran uitoefenen, om alsnog toegang te krijgen”, aldus het ministerie.

Het Iraanse ministerie van Inlichtingen laat in een verklaring weten dat de buitenlanders, wier identiteit niet is bekendgemaakt, werden aangehouden „tijdens de rellen of tijdens complotten op de achtergrond”, melden Iraanse media vrijdag.

In Iran gingen deze maand woedende burgers de straat op na de dood van Mahsa Amini. Deze 22-jarige vrouw stierf nadat ze was gearresteerd voor het overtreden van de strenge kledingvoorschriften. Ook donderdag gingen de protesten door in verschillende steden. De politie grijpt vaak hard in. In bijna twee weken tijd zijn volgens een mensenrechtengroep zeker 83 doden gevallen.

Ook vrijdag waren er op verschillende plekken in Iran botsingen tussen demonstranten en de veiligheidsdiensten. In Zahedan, vlak bij de grens met Pakistan, werden actievoerders beschoten toen ze een politiebureau met stenen bekogelden, zo is te zien op videobeelden op sociale media. Staatsmedia melden dat agenten het vuur openden nadat ze zouden zijn aangevallen door gewapende mannen.

Tekst gaat verder onder de foto’s

’Ongepaste hijab’

Sinds de aankondiging van Amini’s dood op 16 september is het onrustig in Iran. Drie dagen eerder werd ze in de hoofdstad Teheran door de religieuze politiek opgepakt omdat haar hijab „ongepast” was. Iraanse autoriteiten zeggen dat de Koerdische vrouw aan hartproblemen is overleden, volgens betogers is ze mishandeld.

In heel het land worden demonstraties gehouden, vooral ’s nachts. Er zijn vrouwen die hun haar afknippen en hun hoofddoeken verbranden. Naast betogers zijn ook journalisten en advocaten opgepakt.