Nieuws/Binnenland
1097408
Binnenland

Öztürk (PvdA): geweld Turkije valt mee

PvdA-Kamerlid Selçuk Öztürk vindt het geweld van de Turkse regering tegen betogers 'wel meevallen', vergeleken met politiegeweld in andere landen.

Ook daar wordt veel geweld gebruikt "als er echt iets gebeurt". Dat zei de van oorsprong Turkse politicus tijdens het L1-radioprogramma De Stemming.

Op de vraag of hij het geweld bij de ontruiming van het Gezi Park buitenproportioneel vond, antwoordt hij: „Ja, dat weet ik niet. Als ik het vergelijk met Londen en andere landen, valt het geweld met andere landen vergeleken wel mee.” Vervolgens stelt Öztürk dat de politie in Nederland ook geweld gebruikte bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980. „Ik keur het geweld niet goed, maar zeg wel dat ook in andere landen, op een moment dat er echt veel gebeurt, de politie ingrijpt.”

De opmerkingen van Öztürk staan lijnrecht tegenover de afkeurende woorden van partijgenoten als PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, die het geweld excessief noemde en zich „erg geschrokken“ betoonde. Timmermans wil snel een gedegen onderzoek naar het politieoptreden, waarbij mogelijk honderden gewonden vielen.

Net als Timmermans veroordeelt ook een ander van oorsprong Turks Kamerlid van de PvdA, Keklik Yücel, het politiegeweld in Istanbul. „Vreselijk..het excessieve geweld tegen demonstranten duurt voort. Veel mensen opgepakt ook journalisten, artsen, advocaten hoor ik#direngezi”, twitterde ze zondagavond.

Öztürk stelt in een verklaring over zijn uitlatingen van zondagochtend: „Ik betreur dat door een interview op L1 het beeld is ontstaan dat ik het geweld tegen vreedzame demonstranten in Turkije niet buitensporig vind. Het beeld is ontstaan door een onhandige vergelijking die ik heb gemaakt. Voor de duidelijkheid: ik keur iedere vorm van geweld tegen demonstranten af, in welk land dan ook.”

PvdA-leider Diederik Samsom wilde na de verklaring van Öztürk zondagavond niet meer reageren op de kwestie. De voorzitter van de Jonge Socialisten, Toon Geenen, riep Samsom op twitter op ztürk aan te spreken op zijn „domme uitspraken”. „Het is niet de eerste keer dat zturk van die rare dingen zegt. De vorige keer over die Yunuskwestie en nu dit. Moet een keer afgelopen zijn”, twitterde Geenen.