Nieuws/Binnenland
1097434
Binnenland

Timmermans erg geschrokken van geweld Turkije

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is „erg geschrokken van het excessieve geweld dat is gebruikt bij de ontruiming van het Gezipark”. Hij heeft dat aan persbureau ANP laten weten vanuit Tunesië, waar hij zondag en maandag op bezoek is. Hij roept op tot een snel en „gedegen onderzoek” naar het politieoptreden in Istanbul.

Timmermans stelt dat Turkije de afgelopen 10 jaar al belangrijke stappen heeft gezet met hervormingen van de democratie en de rechtsstaat, „maar er is ook nog een weg te gaan”. Iedereen in Turkije moet zich er volgens hem van bewust zijn dat een escalatie van geweld dat proces kan frustreren en zelfs kan doen omkeren.

Timmermans vervolgt: „Daarom roep ik de regering op een serieuze dialoog aan te gaan met de mensen die protesteren en daarom is het zo belangrijk dat de politie terughoudend optreedt en geen excessief geweld meer toepast. Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering zijn fundamentele mensenrechten en essentiële elementen van democratie. Deze dienen gerespecteerd te worden, evenals het recht op demonstratie.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop