Nieuws/Binnenland
1097435843
Binnenland

Aantal nieuwe coronagevallen is gestegen, ziekenhuisopnames dalen

ZEIST - Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gestegen. Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn er 2836 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dinsdag werden 2230 nieuwe gevallen geregistreerd en ook dat was een stijging ten opzichte van de dag ervoor.

Het weekgemiddelde blijft wel afnemen. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2905 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd. Vorige week woensdag stond het weekgemiddelde nog op 4825 gevallen per dag.

Het aantal nieuwe coronagevallen neemt al een aantal weken gestaag af. Halverwege juli werden nog meer dan 10.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd.

In Amsterdam werden de meeste nieuwe besmettingen geregistreerd: 242 mensen kregen er een positieve testuitslag. In Rotterdam waren dat er 101 en in Den Haag 98. In Almere werden 57 nieuwe besmettingen geregistreerd en in Breda 47.

Afgelopen etmaal werden zeven nieuwe sterfgevallen door corona vastgelegd. Het gaat om twee mensen uit Haarlem en verder om inwoners van Rotterdam, Leiden, Doetinchem, Montferland en Eemnes. Het wil niet zeggen dat deze mensen allemaal in de afgelopen 24 uur zijn overleden, omdat het registreren van een sterfgeval soms even duurt. In de afgelopen week werden in totaal 27 nieuwe sterfgevallen gemeld, wat neerkomt op iets minder dan 4 per dag.

Coronapatiënten ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag voor de eerste keer in drie weken gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 662 covidpatiënten, 57 minder dan dinsdag.

Drie weken geleden lagen er iets meer dan 200 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sindsdien nam dit aantal met de dag toe.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 470 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 50 minder dan dinsdag. Op de ic’s daalde het aantal ernstig zieke coronapatiënten met 7 tot 192.

Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 57 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic’s werden 13 mensen binnengebracht. Het totaal aan nieuwe opnames is het laagst sinds 19 juli. Toch moesten er vanwege de drukte afgelopen etmaal 6 coronapatiënten overgebracht worden naar ziekenhuizen in andere delen van het land.

Met de daling van woensdag kwam de voorspelling van premier Mark Rutte uit. Hij sprak eerder de verwachting uit dat de druk op ziekenhuizen deze week zou stoppen. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests al een tijdje daalt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), ging er eerder vanuit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800.

Het LCPS gaf woensdag aan dat ziekenhuizen het deze week nog drukker krijgen met covidpatiënten, maar dat de opnames „op termijn” gaan dalen. „Het is op dit moment moeilijk te voorspellen wanneer die daling zal plaatsvinden en hoe de ziekenhuisopnames zich op langere termijn gaan ontwikkelen, gezien de verscheidenheid aan factoren die hierop van invloed zijn”, aldus de ziekenhuisorganisatie.