Nieuws
1097582
Nieuws

NIEUWS

Koning aanwezig bij Sail Den Helder

Op 20 juni begint in den Helder een van de grootste en meest spectaculaire watersportevenementen van het jaar. Sail Den Helder valt dit jaar samen met de Marinedagen en het combineren van deze evenementen zorgt voor een ongekend aantal feestelijkheden met zelfs Koninklijk bezoek.

Dit jaar wordt gevierd dat ons land 525 jaar over een georganiseerde Zeemacht beschikt. Het hoogtepunt van de viering is tijdens Sail Den Helder, een evenement dat een enorm aantal Tall Ships en andere historische schepen in Nederland bijeen brengt.  Van 20 tot en met 23 juni zijn de kades van Den Helder geopend voor moderne en klassieke schepen, zodat de bezoekers kennis kunnen maken met de geschiedenis van de zeilvaart en de Koninklijke Marine door de eeuwen heen. Het eenmalig herleven van lang vervlogen tijden zoals de Gouden Eeuw maakt Sail Den Helder 2013 uniek.

Op donderdag 20 juni, tijdens de eerste dag van Sail Den Helder 2013, vindt de vlootschouw plaats op de Rede van Texel.  Net als in de historische tijden ligt de vloot dan relatief dichter bij Texel dan bij Den Helder. Toch zullen de grootste windjammers vanaf de dijk goed zichtbaar zijn en een beeld opleveren als van een historisch schilderij. In het begin van de middag zet een aantal Tall Ships (letterlijk Lange Schepen) koers richting de ligplaats aan een van de kades van den Helder.

Tijdens de vlootschouw varen bekende Nederlandse schepen in een speciale formatie langs de ten anker liggende buitenlandse Tall Ships.  Tijdens deze vaartocht is Koning Willem Alexander eregast op de ‘Stad Amsterdam’.  Hij bezoekt Den Helder in het kader van de Saamhorigheidsdag van de Koninklijke Marine. Op de Rede van Texel zal het op die dag wemelen van de boten en bootjes. Dat zijn niet alleen tientallen Nederlandse Tall Ships, maar ook veel kleinere zeiljachten, historische schepen en vaartuigen doorkruisen dan het smalle vaarwater tussen Texel en Noord Holland.

De negentien Tall Ships die voor anker liggen, komen allemaal uit het buitenland. Onder hen bekende Russische verschijningen zoals de Shtandart, Mir en Sedov. De 122 meter lange Sedov is het grootste zeilende traditionele zeilschip en het op een na grootste zeilschip ter wereld. Alleen het nieuw gebouwde cruiseschip Royal Clipper is nog groter. Andere bekende Tall Ships zijn de Poolse Dar Młodzieży (108 m.), de Mexicaanse Cuauhtemoc (89 m.) en de Braziliaanse Cisne Branco (88 m.). Ook zullen vrijwel alle bekende Nederlandse Tall Ships in den Helder te zien zijn.  Zoals de Stad Amsterdam (75 m.), de Morgenster  (46 m.) en het Adelborsten opleidingsschip de Zr. Ms. Urania (27 m.).  Op Nederlandse Tall Ships de Gulden Leeuw (70 m.) en de Eendracht (58 m.), is het mogelijk om een (betaalde)rondvaart te maken. Naast alle fantastische historische zeilschepen is ook het bekende historische motorschip de ‘Hydrograaf’ tijdens Sail den Helder te bewonderen.  Deze 40 meter lange boot wordt door de Publieke Omroep elk jaar als ‘stoomboot’ ingezet bij de intocht van Sinterklaas.  Niet alleen de boten trekken de nodige aandacht. Er zullen ook drakenbootraces en flyboard demonstraties worden gehouden. Ook de in smetteloze uniformen gestoken Tall Ships bemanningen zijn voor sommigen een reden om deze dagen naar de kop van Noord Holland af te reizen.  Voor liefhebbers van maritiem erfgoed is Sail Den Helder in elk geval een must.