Nieuws/Binnenland
1097765088
Binnenland

Activisten stelen beeld uit Afrika Museum Berg en Dal

De dief van het beeldje in het Afrika Museum poseert ermee op een video op YouTube.

De dief van het beeldje in het Afrika Museum poseert ermee op een video op YouTube.

BERG EN DAL - Activisten hebben een Congolees grafbeeld gestolen uit het Afrika Museum in Berg en Dal. Zij streamden dit live op Facebook en hebben de beelden op YouTube gezet.

De dief van het beeldje in het Afrika Museum poseert ermee op een video op YouTube.

De dief van het beeldje in het Afrika Museum poseert ermee op een video op YouTube.

De man die het beeld oppakt en het museum uit draagt is Mwazulu Diyabanza Siwa. Hij heeft eerder al een soortgelijke actie uitgevoerd in Parijs, in Musée de Quai Branly (een museum voor wereldculturen).

Siwa stelt dat hij roofkunst terug naar huis brengt, naar Afrika, waar deze beelden thuishoren. Het Afrika Museum laat weten dat het betreffende beeld in 1968 is aangekocht door de paters van de Congregatie van de Heilige Geest die in 1954 het museum in Berg en Dal gesticht hebben.

Aan het eind van de video is te zien dat de mannen worden aangehouden door de politie. Volgens de woordvoerster van het museum gaat het om waarschijnlijk Congolese activisten die eerder al vergelijkbare acties hebben gedaan in Parijs en Marseille. In Frankrijk wordt de groep vervolgd door justitie.

Een politiewoordvoerder spreekt van drie aangehouden mannen en twee vrouwen zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Het museum heeft het incident niet zelf naar buiten gebracht „omdat het laat in de middag gebeurde en omdat we het beeldje weer terug hadden.” Er is wel aangifte gedaan, maar niet van diefstal maar van ’poging tot ontvreemding’. Het museum noemt het verder ’een publieksactie’.

De politie zegt rond 14.30 uur te zijn gewaarschuwd over de diefstal.

Uiteindelijk worden de dieven door de politie aangehouden.

Uiteindelijk worden de dieven door de politie aangehouden.

Toejuichen

Onder de video op YouTube staan veel reacties in het Frans. Meest van sympathisanten en mensen die de diefstal toejuichen.

Het museum noemt zich op de eigen website ’groots, actueel, kritisch, trendy, revolutionair, arty, krachtig, inspirerend. Dat, en nog zoveel meer, is Afrika!’

„In de vernieuwde vaste opstelling zie je een hedendaags Afrika met een blik op het verleden en de toekomst. Laat je meenemen langs de diversiteit, dynamiek en complexiteit van dit continent: van onafhankelijkheidsbewegingen, migratie, handelscontacten met Nederland en wereldbeschouwingen tot aan populaire cultuur, kunst en design.”

Het museum werd ooit opgericht door de missiepaters van de Congregatie van de Heilige Geest. Het werkt sinds enige jaren samen met het Tropenmuseum in Amsterdam, Volkenkunde in Leiden en het Wereldmuseum Rotterdam.

Door het stof

De instelling ging afgelopen zomer nog diep door het stof na een ’kwetsende’ campagne om bezoek te trekken. In de video zeggen een blanke man en vrouw tegen elkaar: „Leuk samen een dagje Ghana. Lekker ver weg in eigen land.” Omdat er niet direct iets werd gezegd van slavenhandel kwam er kritiek vanuit zwarte hoek.