1098070
Buitenland

Schilderij van koningin Elizabeth besmeurd

Een schilderij van de Britse koningin Elizabeth is in Westminster Abbey in Londen met een spuitbus besmeurd. De politie arresteerde een 41-jarige verdachte, meldde de BBC donderdag.

De internationale organisatie Fathers 4 Justice, die campagne voert voor de rechten van gescheiden vaders die een betere omgangsregeling willen met hun kinderen, zei dat een van hun leden verantwoordelijk is. Volgens de organisatie was de actie van de man een 'wanhopig' verzoek aan de koningin voor hulp. Hij wilde met het oog op Vaderdag komende zondag aandacht vragen voor het lot van de vaders.

Op het schilderij staat de koningin afgebeeld op de plek in Westminster Abbey waar ze in 1953 werd gekroond. De in Australië geboren en in Londen werkende kunstenaar Ralph Heimans maakte het schilderij ter ere van het 60e regeringsjaar van de koningin. Het hangt sinds mei in de Londense kerk als onderdeel van een expositie ter ere van het jubileum. Een woordvoerder van de kerk zei dat het beschadigde werk voorlopig niet te zien is voor het publiek.