Nieuws
1098228
Nieuws

'Handelaren manipuleren valutakoersen'

Valutahandelaren bij enkele grote banken hebben jarenlang de tarieven voor buitenlandse wisselkoersen gemanipuleerd. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden rond de zaak.

Volgens de bronnen manipuleerden de handelaren de wisselkoersen bij het valutaplatform WM/Reuters in de 60 seconden die nodig zijn om de koersen te bepalen, door orders door te drukken en samen te werken met tegenpartijen. Door de wisselkoersen te manipuleren, proberen de handelaren winsten te boeken ten koste van hun klanten, aldus de bronnen.

Naar verluidt vinden de praktijken al meer dan 10 jaar plaats. De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA zou een onderzoek naar de vermeende manipulatie van wisselkoersen willen openen.

Minst gereguleerd

Op de valutamarkt wordt dagelijks 4,7 biljoen dollar (3,5 biljoen euro) verhandeld. Het is daarmee de grootste markt in het financiële systeem, maar ook een van de minst gereguleerde. De tarieven bij WM/Reuters worden door fondsmanagers op dagelijkse basis gebruikt om de waarde van hun bezittingen te meten en door beursbedrijven.

Een van de grootste vermogensbeheerders van Europa zou in het afgelopen jaar al hebben geklaagd bij de FCA over vermeende manipulatie van de wisselkoersen. De toezichthouder liet weten op de hoogte te zijn van de aantijgingen en met relevante partijen te praten.

Schandalen

De financiële markten worden de laatste tijd geplaagd door schandalen. Zo werd vorig jaar bekend dat banken hebben gesjoemeld met het interbancaire rentetarief Libor. De banken RBS, UBS en Barclays hebben ingestemd met schikkingen van in totaal 2,6 miljard dollar vanwege het Libor-schandaal. Andere banken worden nog onderzocht voor hun betrokkenheid.

Ook zou door oliebedrijven zijn gesjoemeld met het vaststellen van de olieprijs. In mei deden de Europese autoriteiten invallen bij grote oliemaatschappijen in verband met het onderzoek.