Nieuws/Binnenland
1098319
Binnenland

Omstanders laten kopschopper zijn gang gaan

De politie heeft beelden vrijgegeven van een kopschopper die in Amsterdam een 22-jarige man bijna dood heeft getrapt en geslagen. Bijna even schokkend als de mishandeling zelf, is het feit dat het beestachtige geweld door tientallen omstanders werd gadegeslagen zonder dat zij ingrepen.

De mishandeling gebeurde tijdens Koninginnenacht. Het slachtoffer komt rond 2.00 een snack halen in de McDonald’s op de Nieuwendijk. Als hij de zaak uitloopt en zijn scooter wil pakken, wordt hij schijnbaar zonder enige aanleiding van achteren aangevallen door de dader. Die gaat direct als een idioot tekeer en laat een regen aan klappen en schoppen neerkomen op het slachtoffer.

De 22-jarige probeert te vluchten, maar even later valt de dader hem voor een tweede keer aan. Nu wordt hij bewusteloos geslagen en terwijl hij voor dood op de grond ligt, krijgt hij nog een keiharde trap tegen zijn hoofd. Bizar genoeg lopen tientallen mensen langs, maar blijft iedereen toekijken. Blijkbaar vond niemand het nodig om in te grijpen. Dat geldt ook voor het groepje van vier mannen waarvan de dader deel uitmaakt. De vrienden kijken doodgemoedereerd toe terwijl hun maat zich als een bezetene uitleeft.

Het slachtoffer is urenlang buiten bewustzijn en komt pas in het ziekenhuis weer bij. Hij houdt een zware hersenschudding over aan de mishandeling.Gezien de beelden mag hij eigenlijk nog blij zijn dat hij het überhaupt heeft overleefd.

De politie wil graag weten wie de dader is. Mogelijk herkennen mensen hem van de video. De getuigen die niet ingrepen zijn volgens de letter van de wet niet strafbaar, maar de politie heeft geen goed woord over voor hun lafhartige gedrag.