Nieuws
1099260
Nieuws

Kamer wil lagere pensioenpremie

Pensioenfondsen moeten hun premies gaan verlagen. Werkenden in loondienst kunnen er daardoor volgens voorzichtige schattingen zeker 1000 euro per jaar in hun loon op vooruitgaan. Dat wil de Tweede Kamer.

Werknemers houden maandelijks meer geld over als zij minder premie hoeven te betalen. Daardoor kan de economie een oppepper krijgen, zo wordt gehoopt.

Het kabinet wil de mogelijkheden om met belastingvoordeel voor het pensioen te sparen per 2015 flink inperken. Als er langer gewerkt moet worden voor de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt en bovendien met minder belastingvoordeel, dan mag de premie niet gelijk blijven vinden VVD, PvdA, D66, CU en SGP. De werkenden leggen dan namelijk deels geld in waar zij geen voordeel over ontvangen. Als de premies gelijkblijven, zijn werkenden in de praktijk evenveel geld kwijt voor minder rechten.

Probleem is dat de pensioenfondsen zelf de premies vaststellen en niet van plan zijn het geld zomaar terug te geven. Zij willen liever hun eigen reserves aanvullen. In het sociaal akkoord is wel een oproep gedaan aan de sociale partners (die de fondsen besturen) om het geld terug te geven, maar harde afspraken zijn niet gemaakt.

De bedoeling is dat de beperking van de belastingvrije pensioenopbouw de schatkist 2,9 miljard euro extra aan belastingen oplevert.