Nieuws/Binnenland

Rutte wil namen dividendlobby niet noemen

Door Van onze parlementaire redactie

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA).

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA).

ANP

Den Haag - Premier Rutte moet volgende week naar de Tweede Kamer komen om uit te leggen waarom de dividendbelasting wordt afgeschaft. De premier houdt in een brief aan de Kamer vol dat hij zijn eigen afwegingen daarin heeft gemaakt.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA).

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA).

ANP

Eigenlijk zou er donderdag met de kersverse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, gedebatteerd worden over de dividendbelasting, als onderdeel van het totaal aan financiële plannen van het nieuwe kabinet.

Maar omdat er ook geluiden zijn dat bedrijven als Unilever en Shell met name op het afschaffen van de dividendbelasting hebben aangedrongen omdat ze anders uit Nederland zouden kunnen vertrekken, wil de oppositie nu van premier Rutte horen, die ook aan de onderhandelingstafel zat tijdens de formatie, hoe deze maatregel in het regeerakkoord is gekomen.

De coalitiepartijen hebben hiermee ingestemd. Ze houden echter nog steeds vol dat de maatregel belangrijk is voor een goed vestigingsklimaat in Nederland. „Bedrijven die twijfelen willen we laten zien dat je in Nederland goed af bent”, verwoordt VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zijn overwegingen.

Brief

In een brief waar de Kamer om had verzocht, zet premier Rutte donderdag wel nogmaals uiteen waarom hij denkt dat het afschaffen van de dividendbelasting goed is voor Nederland. Volgens hem weegt hij pleidooien vanuit het bedrijfsleven wel mee in zijn opvattingen, „zoals verwacht mag worden van bestuurders”, maar laat dat „onverlet dat de uiteindelijke afweging een eigen verantwoordelijkheid is” en „zo ook in dit geval”.

„De afweging van de onderhandelende bedrijven is eigenstandig en in de kern ingegeven door onze inschatting van de huidige internationale context en kansen en bedreigingen hiervan voor de werkgelegenheid in Nederland”, aldus Rutte. Hij vindt het ’niet aan hem’ te noemen met welke bedrijven hij contact had over het afschaffen van de dividendbelasting, omdat hij vindt dat zijn gesprekspartners erop moeten kunnen rekenen dat de gesprekken vertrouwelijk zijn. Wel noemt hij Shell en VNO-NCW als voorstanders van de maatregel, omdat zij ook zelf al naar buiten waren getreden.

Het debat met minister Hoekstra van Financiën begon donderdag meteen chaotisch met twee hoofdelijke stemmingen van de PVV en 50Plus over de behandeling van het plan rond de dividendbelasting.

Hoekstra zelf kon er toen nog wel om lachen. „Ik had allerlei romantische en minder romantische gedachten over deze dag, maar dit had ik niet verwacht”, zei hij in de Kamer.

Vanochtend berichtte deze krant dat met name voedselgigant Unilever dreigt uit Nederland te vertrekken, waardoor de coalitie zich genoodzaakt zou hebben gezien het Nederlandse vestigingsklimaat te versterken.

Lees meer over