Nieuws/Buitenland
1099673
Buitenland

Zweedse machinisten in rok naar werk

Een groep treinmachinisten in Zweden draagt een rok onder werktijd om het verbod op een korte broek te omzeilen.

Treinbedrijf Arriva wilde niet ingaan op de wens van een medewerker om een korte broek te dragen in de trein, terwijl het wel 35 graden kan worden in de machinistenkamer als de zon schijnt. De werknemers moeten er netjes en representatief uitzien en dat gaat niet in korte broek, was de reactie van een woordvoerder. De mannen moeten het dus doen met het standaard uniform dat Arriva ter beschikking stelt. De woordvoerder gaf daarbij aan dat hij niet kan voorkomen dat de mannen in korte rok de trein besturen, omdat dat kledingstuk tot het standaard uniform behoort en een verbod daarop discriminerend zou zijn.

Een groep machinisten heeft daarom twee weken geleden bedacht in korte rok naar het werk te gaan. "Natuurlijk word ik door reizigers wel eens gek aangekeken", zegt Martin Akersten, een van de dertien protesterende machinisten, tegenover de lokale krant Mitti. "Maar ik heb het er voor over. Het is koeler dan werken in een lange broek."

Het verbod op korte broeken geldt voor de zogeheten Roslagsbanan line, een spoorlijn die 38 stations met elkaar verbindt. Elke dag reizen er circa 47.000 mensen mee.

Arriva gaat de regels met betrekking tot het uniform van haar werknemers in september bespreken.