Nieuws/Binnenland
1099730351
Binnenland

RIVM: coronavaccins beschermen ook tegen overdracht deltavariant

BILTHOVEN - Coronavaccins beschermen tegen overdracht van de deltavariant van het virus, schrijft het RIVM op basis van onderzoek met data uit augustus en september van dit jaar. Volledig gevaccineerde mensen die toch besmet raken, dragen het virus 63 procent minder vaak over aan ongevaccineerde huisgenoten dan besmette mensen die niet waren gevaccineerd.

Mensen die gevaccineerd zijn, hebben een kleinere kans om besmet te raken. Toch maakt het ook in dat geval nog uit of je in aanraking komt met het coronavirus via een gevaccineerd of een ongevaccineerd iemand. Een gevaccineerde die besmet is draagt het virus 40 procent minder vaak over op een gevaccineerde huisgenoot dan een ongevaccineerde die besmet is, aldus het RIVM.

Eerder concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al dat de vaccins beschermen tegen overdracht van de alfavariant. Dat onderzoek was gebaseerd op informatie uit bron- en contactonderzoek uit de maanden februari tot eind mei, toen die variant van het virus nog dominant was in Nederland. De vaccins beschermden iets beter tegen overdracht van alfa dan tegen overdracht van delta, maar het RIVM noemt de bescherming tegen overdracht van de nu dominante variant evengoed „aanzienlijk”.