Nieuws/Binnenland
1099824
Binnenland

Zeer ernstige zedenzaak Opperdoes

Het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes is opgeschrikt door een ernstige zedenzaak.

Een oudere dorpsbewoner zou zich hebben vergrepen aan kinderen. Bronnen in Opperdoes beweren dat hij ontucht heeft gepleegd met zowel zijn kinderen als zijn kleinkinderen, meldt het NHD.

Bestuurslid kerk

De Christelijke Gereformeerde Kerk heeft de man uit zijn functie ontheven nadat hij door twee leden van de kerk in verband was gebracht met misbruik in hun kinderjaren. De verdachte was verbonden aan de kerk als bestuurslid.

De kerk vraagt andere leden en niet-leden die mogelijk iets soortgelijks hebben meegemaakt om aangifte te doen. Dat heeft een woordvoerder van de plaatselijke kerkenraad vrijdag gezegd.

Uit functie

De twee zedenzaken kwamen aan het licht in gesprekken die de predikant van de kerk in de Noord-Hollandse plaats met leden voerde. De zaken dateren van jaren geleden. In het voorjaar besloot de kerkenraad de oudere man uit zijn functie te ontheffen. Ook is melding gedaan bij de politie.

De kerkenraad besloot de zaak wereldkundig te maken en donderdagavond is er in dat kader in de kerkgemeente over gesproken. „We willen niet het verwijt krijgen dat we dit dit intern houden.”

De politie is inmiddels een onderzoek begonnen. Het gaat om een incident in familiekring waarbij een minderjarige betrokken is, zo meldde de politie vrijdag. Over de identiteit van de verdachte is niets bekendgemaakt.In een vrijdagmiddag uitgegeven verklaring van politie, OM en de gemeente Medemblik, waar Opperdoes onder valt, staat dat „het incident niet binnen de kerk heeft gespeeld”.

Ramen ingegooid

De woning van de verdachte is door onbekenden belaagd. Er zijn ramen ingegooid, die inmiddels zijn dichtgetimmerd. „Buiten de kerk waren blijkbaar al mensen op de hoogte”, verklaart de zegsman van de kerkenraad deze actie. De raad snapt de emotionele reactie, maar roept op om niet voor eigen rechter te spelen. „Dat werkt eerder beschadigend dan helend.”