Nieuws/Binnenland
1099834
Binnenland

Schaatshal Almere stelt bond ultimatum

Schaatsbond KNSB moet voor komende dinsdag 12 uur besluiten waar de nieuwe topschaatshal komt. Als de bond dat niet doet, volgt er een kort geding. Dat hebben de initiatiefnemers van Icedôme Almere vrijdag gezegd.

Almere is met Zoetermeer en Heerenveen kandidaat voor het nieuwe schaatsmekka. Vorige maand lekte een vertrouwelijk rapport van de KNSB en sportkoepel NOCNSF uit, waarin Almere werd aangewezen als ideale locatie. Dat leidde vooral in Friesland tot ophef. NOCNSF en de KNSB besloten daarop hun beslissing uit te stellen tot 8 augustus.

Folkert Buiter van het Icedôme heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. „We zijn in ons vertrouwen geschaad door het uitlekken van het rapport en doordat NOCNSF en de KNSB eenzijdig de procedure hebben veranderd. Ze stellen nieuwe eisen. Maar met welk doel?“

De KNSB en NOCNSF hebben nu accountantskantoor Ernst&Young ingeschakeld om de voorstellen nogmaals tegen het licht te houden. Maar Buiter heeft weinig vertrouwen in het kantoor: „Zij zijn ook de accountants van de provincie Friesland. Het is onhoudbaar, onethisch en moreel verwerpelijk. We gaan niet met die lui praten.”

Het Icedôme zal ook naar de rechter stappen als de keuze op Zoetermeer of Heerenveen valt. Buiter: „Dat zou een onjuiste beoordeling zijn. Wij kregen 79 op 100 punten van de beoordeling, Zoetermeer 55, Thialf 49. Anders gezegd: wij hebben een 8, Zoetermeer net een 5,5 en Heerenveen een 5. Je kunt discussiëren over een paar punten verschil, maar dit is wel een heel groot gat.”