Nieuws/Buitenland
1099840
Buitenland

EU eist onderzoek optreden Turkse politie

De Turkse regering moet onderzoeken of de politie de afgelopen dagen buitensporig geweld heeft gebruikt tegen de antiregeringsdemonstranten in Istanbul en in andere steden. Zij moet degenen die daarvoor verantwoordelijk waren, ter verantwoording roepen.

Dat heeft Europees commissaris Stefan Füle, verantwoordelijk voor de uitbreiding van de EU, vrijdag in Istanbul gezegd tijdens een bijeenkomst waaraan ook premier Recep Tayyip Erdogan deelnam. „Vreedzame demonstraties vormen voor groepen een legitieme manier om hun mening in een democratische samenleving te uiten”, zei de Tsjechische eurocommissaris.

Erdogan op zijn beurt noemde de betogers eerder „vandalen”. Hij is in de nacht van donderdag op vrijdag door een grote menigte aanhangers opgewacht op het vliegveld van Istanbul.

„We zijn sterk, maar nooit koppig. We zijn samen, we zijn verenigd, we zijn broeders”, zei Erdogan tegen tienduizenden toehoorders. Hij zei dat de demonstraties niets meer met democratie te maken hebben. Ook weet hij de dood van een politieman aan de betogers.

Erdogan riep zijn medestanders op zich niet mee te laten sleuren in het geweld. Volgens de BBC scandeerden de betogers op het vliegveld leuzen als „Laten we gaan, laten we Taksim platwalsen”. Erdogan antwoordde door hen op te roepen vreedzaam naar huis te keren. „Jullie zijn kalm en volwassen gebleven. We gaan hiervandaan allemaal naar huis.”

Ruim een week geleden begonnen protestacties op het Taksimplein tegen bouwplannen in het Gezipark. De tegenstanders van Erdogan hebben zich in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw verzameld op het Taksimplein en zijn van plan daar te blijven tot hun eisen zijn ingewilligd.

De onrust sloeg over naar steden in het hele land en groeide uit tot massale demonstraties tegen de autoritaire bestuursstijl van Erdogan en de conservatief islamitische regering in het algemeen. Tot nu toe zijn vier mensen om het leven gekomen door het politieke geweld.