Nieuws/Buitenland
1099854
Buitenland

Ouders kiezen 'groot klinkende' naam voor zoon

Ouders zouden bij het kiezen van namen voor hun kinderen onbewust kiezen voor namen die jongens groter doen lijken en meisjes kleiner, om ze zo een evolutionaire boost te geven.

Dat blijkt uit een studie van Britse antropologen van de University of Londen, meldt The Independent. De onderzoekers analyseerden de 50 populairste jongens- en meisjesnamen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië. De populairste Engelse jongensnamen blijken opvallend vaker 'lange' klanken als ‘o’ en ‘a’ te bevatten, terwijl vrouwelijke namen steevast 'kortere' klanken als ‘i’ en een doffe ‘e’ bevatten.

Met die onbewuste klankvoorkeuren zouden ouders hun kinderen volgens de onderzoekers een evolutionaire duw in de rug willen geven. Eerder onderzoek naar klanksymboliek liet al zien dat mensen klanken associëren met lichaamsgrootte. "De keuze voor een groot klinkende naam voor jongens doet denken aan het voortplantingsgedrag van andere zoogdieren, waarbij de mannetjes via hun roep hun fysieke verschijning in de verf zetten'', suggereren de onderzoekers.

"In het Westen zien we relatief grote mannen doorgaans als mannelijker en succesvoller bij het andere geslacht, terwijl kleinere vrouwen geassocieerd worden met aantrekkelijke vrouwelijke kwaliteiten", zegt een van onderzoekers. "Het lijkt erop dat de Britse taal een voorkeur heeft ontwikkeld voor namen die weerspiegelen wat we als aantrekkelijke kwaliteiten beschouwen voor mannen en vrouwen."