Nieuws/Buitenland
1099858
Buitenland

Socialistische ex-premier Frankrijk overleden

De Franse ex-premier Pierre Mauroy is op 84-jarige leeftijd overleden. De socialist Mauroy was de eerste premier onder de socialistische president François Mitterrand (1916-1996). Mauroy bekleedde de post van 1981 tot 1984. In 1984 moest Mitterrand zijn geldverslindende beleid volkomen omgooien en werd gedwongen drastisch te bezuinigen. Hij verving Mauroy toen door Laurent Fabius.

Het was Fabius, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, die het overlijden van Mauroy vrijdag bekendmaakte. „Een van de pijlers van het democratisch socialisme is heengegaan”, aldus Fabius. Onder Mauroy werd de werkweek met een uur tot 39 uur teruggebracht en ging de pensioengerechtigde leeftijd naar 60 jaar. Ook kregen werknemers een vijfde week doorbetaalde vakantie en werden de bijstandsuitkeringen verhoogd.

Mauroy was van 1973 tot 2001 burgemeester van de Noord-Franse stad Lille, de hoofdstad van Frans-Vlaanderen. Hij was van 1992 tot 2011 lid van de Senaat. De oud-premier leed aan longkanker. Hij was zaterdag voor een operatie in een ziekenhuis in de buurt van Parijs opgenomen.

Tijdens het premierschap van Mauroy werd veel gedaan aan de bevordering van het Nederlands in Frans-Vlaanderen. Dat was sinds de Franse Revolutie in 1789 onderdrukt. Robespierre wilde af van „al die brabbeltalen” zoals het Vlaams, het Baskisch en het Occitaans in de randgebieden van Frankrijk. Iedereen moest maar Frans gaan spreken, ook op scholen in Frans-Vlaanderen, waar op schoolpleinen van oude schoolgebouwen nog in de 20e eeuw borden hingen als „Il est interdit de parler Flamand” (Het is verboden om Vlaams te spreken).

Onder Mauroy werden kinderen in plaatsen als Dunkerque (het historische Duinkerken), Steenvoorde en Hazebroek aangemoedigd om Nederlands te kiezen als vak op school. Het ministerie van Onderwijs ontwikkelde cursussen Vlaams, en er kwam overheidssubsidie voor een Nederlandstalige zender in Frans-Vlaanderen, Radio Uylenspiegel. Twistpunt bleef of er ABN moest worden gesproken of het voor Nederlanders moeilijk te begrijpen lokale Vlaamse dialect.