Nieuws/Buitenland
1099860
Buitenland

VN: helft Syriërs heeft eind 2013 hulp nodig

De Verenigde Naties verwachten dat eind 2013 ruim 10 miljoen Syriërs, de helft van de bevolking, humanitaire hulp nodig hebben. Daarvoor is dit jaar meer dan 5 miljard dollar (3,8 miljard euro) nodig. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, de Portugese oud-premier António Guterres, vrijdag gezegd tijdens een conferentie over hulp aan Syrië.

Van het bedrag dat Guterres noemde, is inmiddels ruim 1 miljard dollar binnen. De hulp is niet alleen bestemd voor de Syriërs, maar gaat ook naar de buurlanden, die steeds meer Syrische vluchtelingen opnemen.

Miljoenen Syriërs zijn voor voedsel afhankelijk van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN, maar dat heeft te weinig inkomsten om die hulp voort te zetten. Vrijdag meldde onderdirecteur Amir Abdulla dat de organisatie een tekort heeft van 725 miljoen dollar (550 miljoen euro). Als dat geld er niet is voor september, kan de WFP van dan af niemand in Syrië meer te eten geven, zei Abdulla.

Sinds januari heeft de WFP 500 miljoen maaltijden geleverd aan Syrische vluchtelingen.

Volgens Artsen zonder Grenzen „faalt de humanitaire hulp aan de Syrische bevolking”. De organisatie riep tijdens de conferentie in het Zwitserse Genève op tot meer actie. Ze pleit voor hulp van buurlanden, bijvoorbeeld door grenzen niet te sluiten voor vluchtelingen en medisch personeel. Ook is meer geld nodig voor de hulpverlening, zegt Artsen zonder Grenzen.