Nieuws/Binnenland
1099865
Binnenland

SP eist einde aan topinkomens in de zorg

De SP wil dat het kabinet een einde maakt aan de topinkomens in de zorg die uitkomen boven het inkomen van de minister-president. Riante ontslagvergoedingen moeten zoveel mogelijk worden teruggehaald.

SP-Kamerlid Renske Leijten pleit daarvoor nadat vrijdag bekend werd dat 50 topbestuurders in de ouderenzorg vorig jaar meer verdienden dan de Balkenendenorm van 193.000 euro.

„Elke keer is het weer raak. De ene bobo verdient 170.000 euro voor 7 weken werk, de ander graait 7 ton voor 8 maanden werk. Het maakt me niet uit hoe, maar dit moet afgelopen zijn. Overal wordt zorgpersoneel de laan uit gestuurd, maar aan de top gaat het gegraai door”, aldus Leijten.

Er is inmiddels wetgeving die regelt dat bestuurders in de (semi)-publieke sector niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris, maar er is 7 jaar de tijd om de salarissen onder die grens te brengen. Dat duurt Leijten veel te lang. „Het kabinet moet aan tafel met de zorgsector om dit sneller voor elkaar te krijgen.”

Ook Otwin van Dijk (PvdA) noemt de hoge vertrekpremies in de zorg „onacceptabel” en ook hij wil dat ze worden aangepakt. „Banen van zorgmedewerkers staan op het spel. Dan kan het niet zo zijn dat zorgbestuurders zichzelf rijkelijk laten belonen en er met zorggeld vandoor gaan.”