Nieuws/Binnenland
1099872
Binnenland

Werkstraf voor bizar kraanongeluk

Een 27-jarige kraanbestuurder uit Middelbeers is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf voor een tragisch arbeidsongeval bijna twee jaar geleden in Waalwijk. De kabels van zijn telescoopkraan op de bouwplaats waaiden tegen een hoogspanningskabel waardoor een bouwvakker onder stroom kwam te staan, zeer ernstig gewond raakte en nu een arm moet missen.

Volgens de uitspraak klonk er een knal toen de kraan de kabels raakte. Het slachtoffer viel tegen de kraan die helemaal onder spanning stond. De verdachte zag vlammen op de linkerarm van de bouwvakker, maar kon hem niet wegtrekken omdat hij dan zelf ook onder stroom zou komen staan. Door een hijsband om de voeten van het slachtoffer te gooien werd hij losgetrokken. Hij moest gereanimeerd worden en in het ziekenhuis werd zijn arm geamputeerd.

De rechtbank verwijt de kraanbestuurder dat hij de rem van de telescoopkraan niet heeft ingeschakeld waardoor de mast kon gaan draaien. De rechtbank legde 60 uur werkstraf op. Er was een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur geëist.

De werkgever van de kraanbestuurder werd vrijgesproken.