Nieuws/Binnenland
1099879
Binnenland

'Jesse R. en Eric Jan Q. moeten uit de EBI'

De zware criminelen Jesse R. en Eric Jan Q. moeten worden overgeplaatst vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught naar een lichter gevangenisregime. Dat heeft de beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming bepaald na een verzoek van de twee.

Jesse R. (45) is in januari veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens zijn hoofdrol in de reeks liquidaties die in het Amsterdamse monsterproces Passage aan de orde zijn gekomen. Eric Jan Q. (42) zit tot 2021 twee apart opgelegde straffen uit, wegens zeer gewelddadige overvallen en het beramen van terreuraanslagen.

Justitie ziet niets in overplaatsing naar een lichter regime. Volgens haar zijn beide mannen extreem vluchtgevaarlijk en zijn de gevolgen in het geval van een ontsnapping niet te overzien. In het geval van R. wijst justitie erop dat hij, na een eerdere ontsnapping in 2004, vrijwel direct nieuwe opdrachten voor huurmoorden heeft aangenomen. Ook zouden er plannen in zijn familie zijn geweest hem met geweld uit een gevangenis in Marokko te bevrijden. R. werd daar in 2007 in het kader van het Passageonderzoek opgepakt.

Eric Jan Q. is binnen de muren van de EBI al bezig geweest met voorbereidingen zich een weg naar buiten te banen, meent justitie. Bovendien is hij eerder ontsnapt (uit De Schie in Rotterdam) en wist hij jaren uit handen van de politie te blijven. Na zijn hernieuwde arrestatie in 2007 vond de politie in de bossen bij Arnhem een tas met survivalspullen en een lijst met namen van overheidsfunctionarissenuit zijn dossier.

Q. en R. zitten allebei al jaren in de EBI, dat het zwaarste regime hanteert van alle gevangenissen in Nederland. Zij hebben, afzonderlijk van elkaar, bij de RSJ bezwaar gemaakt tegen verlenging van hun verblijf daar. Advocate Hettie Cremers heeft betoogd dat justitie zich baseert op verouderde informatie. De RSJ geeft haar daar gelijk in. De zogeheten selectiefunctionaris van justitie moet van de RSJ binnen drie weken de verlengingsbeslissing herzien.

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, zit het langst van alle gedetineerden in de EBI. Hij viel Jesse R. in 2011 op de luchtplaats van de inrichting aan aan, Eric Jan Q. schoot R. daarbij te hulp.