Nieuws/Binnenland
1099898
Binnenland

Invoering leenstelsel studenten uitgesteld

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs stelt de invoering van het sociaal leenstelsel voor de bachelorfase van een studie een jaar uit. Het nieuwe systeem gaat in 2014 wel in voor studenten die aan een master beginnen.

Door het besluit kunnen studenten die beginnen aan een opleiding op een hogeschool of universiteit tot 2015 nog gewoon gebruik maken van de basisbeurs. Het nieuwe systeem gaat in 2014 wel al in voor studenten die aan een master (het laatste jaar aan de universiteit) beginnen.

Met het uitstel zorgt Bussemaker ervoor dat scholieren zich langer op de veranderingen kunnen voorbereiden. De minister stelt daarmee tegemoet te komen „aan signalen van instellingen in het hoger onderwijs, studenten en politiek”.

Langer aflossen

Bussemaker heeft ook besloten dat studenten die gebruik maken van het sociaal leenstelsel, langer mogen aflossen. De termijn daarvoor gaat van 15 naar 20 jaar. Daardoor daalt ook het maandelijks af te lossen bedrag. Ook komt er de mogelijkheid om een deel van een studieschuld kwijt te schelden als studenten meerjarige masteropleidingen doen in maatschappelijk belangrijke sectoren.

'Gewoon studeren'

Het is voldoende aangetoond dat de invoering van het sociaal leenstelsel jongeren er niet van weerhoudt om te gaan studeren. Dat zei minister Bussemaker.

Volgens de minister is door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) duidelijk aangetoond dat het „overgrote deel van de studenten” gewoon gaat studeren, ondanks de aangekondigde veranderingen. Nieuwe onderzoeken zijn volgens Bussemaker niet meer nodig. „We moeten er wel een keer mee ophouden.”

Twee wetsvoorstellen

De plannen van Bussemaker zorgen ervoor dat er twee wetsvoorstellen komen. Het eerste, voor de masterstudenten, komt voor de zomer al naar de Kamer. Op die manier is er volgens de minister voldoende tijd om de wet te behandelen en om de voorlichting voor studenten goed uit te voeren. De wet voor de bachelorstudenten volgt dan begin 2014.

Bussemaker wilde het totale sociale leenstelsel eigenlijk in 2014 laten ingaan. Dat zou ervoor zorgen dat studenten niet langer de basisbeurs als gift krijgen, maar het geld moeten lenen. De aanvullende beurs, voor studenten met weinig geld, blijft wel bestaan. Ook de ov-studentenkaart waarmee studenten gratis kunnen reizen, verdwijnt. Daar moet een ander „vervoersarrangement” voor in de plaats komen.

Enige aandeelhouder

Minister Dijsselboem (Financiën) zei kennis te hebben genomen van alle studies naar de trein en van het oordeel van de twee vervoerders NS en NMBS. Het kabinet zag geen aanleiding om van hun oordeel af te wijken. „Daarmee is dit type trein afbesteld”, aldus Dijsselbloem.

Het NS moet het maximale gaan doen om het geld dat aan de hogesnelheidstrein is uitgegeven, terug te halen bij producent AnsaldoBreda, vindt Dijsselbloem. „Als zo'n slecht product wordt geleverd, hoef je daar niet voor te betalen”, stelde hij. De NS heeft inmiddels 120 miljoen euro uitgegeven aan de treinen. Nog eens 80 miljoen is vastgelegd in een bankgarantie.

'Zeer ontevreden'

Dijsselbloem zei zeer ontevreden te zijn over de ontstane situatie. De NS krijgt tot oktober de tijd om met een alternatief plan te komen. Volgens Dijsselbloem zou je daardoor kunnen zeggen dat de NS een nieuwe kans krijgt. „Ze moeten met een compleet, goed onderbouwd verhaal komen en dan zullen we dat testen en beproeven vanuit het belang van de reiziger maar ook juridisch.”

Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder van de NS. De NS betaalt aan het Rijk voor het recht om over de hogesnelheidslijn te mogen rijden. Tot nog toe is daarvoor 40 miljoen euro overgemaakt, meldde Dijsselbloem.