Nieuws/Binnenland
1099915
Binnenland

Handel in apaan opgerold

De Nederlandse politie heeft dinsdag in Oss en Berghem drie verdachten aangehouden vanwege de handel in apaan, een grondstof voor synthetische drugs. De administratie van twee Poolse bedrijven die handelen in chemicaliën is in beslag genomen.

Een criminele organisatie zou de apaan op grote schaal inkopen in Polen. De apaan is met Poolse bestelbussen naar Nederland gekomen. Naar de omvang van de transporten wordt nog onderzoek gedaan. In een loods in Oss trof de politie 18,6 kilo amfetamine aan.

De verdachten zijn twee mannen van 19 en 66 jaar en een 35-jarige Poolse vrouw. De vrouw zou fungeren als intermediair tussen de Poolse leveranciers en de Nederlandse verdachten. Ze worden onder meer beschuldigd van voorbereidingshandelingen voor de productie van drugs.

De 66-jarige man werd vrijdag vrijgelaten. De andere twee verdachten zitten nog zeker 2 weken vast, bepaalde de rechter-commissaris vrijdag.

Van apaan kan BMK gemaakt worden. BMK is het noodzakelijke bestanddeel voor xtc en speed. Het gebruik van apaan om BMK te vervaardigen is erg lucratief. Apaan kost ongeveer 35 euro per kilo. Er kan driekwart liter BMK mee worden gemaakt, ter waarde van 600 euro.

In 2010 werd apaan voor het eerst gevonden in amfetaminemonsters en in 2012 was de helft van alle amfetamine gemaakt met apaan. Het OM zegt dat criminelen bewust apaan kiezen omdat het bezit niet verboden is.