Nieuws/Buitenland
1099917
Buitenland

Miljoenenboete voor architect Calatrava

De Spaanse architect Santiago Calatrava moet een bouwbedrijf voor 3 miljoen euro compenseren, omdat hij een gebouw met constructiefouten heeft ontworpen.

Een rechter oordeelde dat Calatrava 3,27 miljoen euro moet betalen aan het bedrijf dat het Palacio de Congresos in het Noord-Spaanse Oviedo bouwde. Het geld is een compensatie voor gemaakte kosten, schreven Spaanse media vrijdag.

Door een ontwerpfout van de architect moest het bedrijf, nog tijdens de bouw in 2006, de tribunes in het futuristische congrescentrum opnieuw bouwen. Dat kostte 3,4 miljoen euro. Ook waren er problemen met het dak, waardoor miljoenen euro's meer moesten worden uitgegeven.

Calatrava had eerder al met een Nederlandse rechter te maken. Die bepaalde in 2011 dat de beroemde architect 4 miljoen euro achterstallig honorarium moest krijgen van de woningcorporatie Servatius. Calatrava had in Maastricht een studentencampus ontworpen, waarvan de bouw uiteindelijk niet doorging wegens geldgebrek bij Servatius.

Jaren daarvoor zorgden drie door Calatrava ontworpen bruggen in de gemeente Haarlemmermeer voor hoge kosten. De bruggen bleken te roesten en het kostte 5 miljoen euro om dat te herstellen. Volgens de gemeente waren de aannemers nalatig geweest.