Nieuws/Binnenland
1099982
Binnenland

Justitie plukt vruchten van 'ZSM'

Door de zogeheten ZSM-aanpak van veelvoorkomende criminaliteit loopt het aantal afgedane misdrijfzaken steeds meer op. Vorig jaar handelde justitie 226.500 zaken af, een stijging van 5,8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, schrijft het Openbaar Ministerie (OM) in het vrijdag gepubliceerde jaarbericht. De stijging is vooral te danken aan de relatief nieuwe werkwijze ZSM (Zo Snel Mogelijk).

Bij deze lik-op-stuk-benadering gaat het om relatief eenvoudige zaken, die de officier van justitie zelf - dus zonder de rechter - kan afdoen. In 2012 kwam 25 procent van de zaken (61.500) bij het OM binnen via ZSM. Daarvan werd 42 procent binnen een dag beoordeeld, 78 procent binnen een week.

Het OM constateert dat het de afgesproken „maatschappelijke doelstellingen” heeft gehaald. Naast ZSM zijn slachtoffers, ondermijning en afpakken, en zogeheten High Impact Crime (overvallen, woninginbraken, geweld, straatroof) belangrijke thema's waarop resultaten zijn geboekt.

Eerder dit jaar werd al bekend dat het aantal roofovervallen vorig jaar is gedaald, van 2270 naar 1980. Politieonderzoek leidde vaker tot een oplossing van overvallen, het overgrote deel van de voor de rechter gebrachte verdachten liep tegen een celstraf op.

OM en politie pakten in 2012 854 criminele netwerken aan, waarbij vooral bij de bestrijding van mensenhandel en witwassen goede resultaten werden geboekt. Het OM pakte bijna 50 miljoen euro van criminelen af. Motorbendes, grootschalige wietteelt, fraude en milieucriminaliteit vormen ook speerpunten in de aanpak van georganiseerde en financieel-economische misdaad.

Eind 2010 telde Nederland 89 criminele jeugdbendes. Eind 2012 was 86 procent daarvan integraal aangepakt, aldus het OM. Samen met de politie, gemeenten en zorginstellingen probeert justitie nieuwe aanwas bij deze snel van samenstelling veranderende groepen te voorkomen.

In 2012 zijn 507 kinderpornozaken bij het OM aangeleverd. De aanpak van makers en verspreiders van dit beeldmateriaal heeft de hoogste prioriteit, maar ook de downloaders gaan niet vrijuit.