Nieuws/Buitenland
1099990
Buitenland

België onderzoekt herkomst video onthoofding

Op het internet is een filmpje geplaatst waarin een man wordt onthoofd, waarbij te horen is dat enkele daders Nederlands met een Vlaamse tongval spreken. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet is een onderzoek begonnen naar het filmpje, zo meldt de Belgische televisiezender VTM vrijdag.

Het filmpje zou in maart opgenomen zijn in Syrië. Het werd 2 juni op een website gepost met een begeleidende tekst die stelt dat de daders leden van het Vrije Syrische Leger zijn. De website is bedoeld voor schokkende foto's en videobeelden.

De echtheid en de herkomst van de beelden zijn nog niet vastgesteld. Ook is niet duidelijk of de daders banden hebben met Sharia4Belgium, een Belgische moslimorganisatie met extremistische standpunten over de rol van de islam in de samenleving. Het is wel bekend dat er Belgische jongeren in Syrië voor het Vrije Syrische Leger meestrijden.

Voordat de daders de man, die op de grond ligt, met een bot mes onthoofden, valt te horen dat ze „draai hem om, draai hem om” en „op zijn buik“ roepen. Het slachtoffer is vermoedelijk een sjiitische man. Aan het einde van de video schreeuwen de daders: „We breken je huis op, we breken je huis op!“