Nieuws
1100034
Nieuws

Natte voeten

Riviercruiseschepen gestrand door extreme waterstanden, campings ontruimd wegens noodweer – viel uw vakantie wel eens in het water? En hoe maakte u er tóch nog wat van? Mail mij!

Wie op reis gaat, neemt risico´s. Maar wie thuisblijft ook. Kijk maar eens naar de getroffen bewoners langs de Rijn, de Moezel en de Donau in Duitsland, de Alpenlanden en in Tsjechie, Hongarije en Polen, die deze week met opblaasboten uit hun ondergelopen huizen moesten worden gered. Vakantiegebieden, die opeens rampgebieden werden.

Zelf ben ik ook wel eens weggeregend van een zompige camping in Zuid-Frankrijk, op de vlucht moeten slaan voor oplaaiende bosbranden in Spanje en toen ik correspondent was in Azie, heb ik in Bangkok eens een hele zomer doorgebracht met zandzakken voor de deur. Zag ik de mooie vissen uit de vijver van de buren zó de straat uit zwemmen! Alles wat normaal door de riolen kruipt, zocht onder mijn luifel een droog plekje en de ontheemde gifslangen hingen voor mijn huis gezellig in de bomen.

Zandzakken bezorgen was het probleem niet. Maar om ze weer te laten wéghalen, toen alle wateroverlast achter de rug was!

Duizenden toeristen zijn deze week gestrand in centraal-Europa, doordat daar de grote rivieren buiten hun oevers traden en niet zo´n klein beetje ook. Reisorganisaties halen alles uit de kast om hun vakantieklanten in de getroffen gebieden snel op het droge te brengen en zo snel mogelijk weer naar huis.

De schade loopt in de miljoenen, ook al doordat bijvoorbeeld gedupeerde passagiers van riviercruises met bussen moesten worden geëvacueerd. Zij hebben bovendien recht op vergoeding van hun vergalde reis. Geplande cruises zijn geannuleerd.Het regent al weer klachten. Kunnen wij nog wel leven met de tegenslagen des levens? Viel uw vakantie door natuurgeweld wel eens tegen? En toen? Mail mij, liefst vandaag nog, naar checkpoint@telegraaf.nl