Nieuws/Binnenland
1100067
Binnenland

NIEUWS

Eerste aanmelding Tall Ships Races 2014

De eerste deelnemer voor The Tall Ships Races 2014 is bekend: het Harlinger zeilschip Artemis. Harlingen is volgend jaar juni starthaven van deze internationale zeilrace.

De inschrijving ging eind vorige maand gelijktijdig van start in de vier deelnemende havens Harlingen, Fredrikstad (Noorwegen), Bergen (Noorwegen) en Esbjerg (Denemarken).  Dat juist Harlingen de eerste deelnemer kan presenteren, noemt Stichting Harlingen Sail (SHS) bijzonder verheugend. “We zijn zeer trots op het feit dat een schip met als thuishaven Harlingen, de primeur van de eerste inschrijving voor het grootste nautische spektakel ooit in Friesland heeft,” aldus project director Marleen Toxopeus van SHS.

De komende maanden zullen ook de internationale Tall Ships zich inschrijven. De verwachting is dat op 3 juli 2014 circa 80 Tall Ships vanuit de hele wereld Harlingen binnen zullen varen tijdens de Sail In Parade. Na de Sail Out Parade op zondag 6 juli zullen de schepen boven Vlieland en Terschelling starten met de eerste etappe van The Tall Ships Races 2014 naar Fredrikstad.

Eerste Nederlandse starthaven

De organisatie van het mondiale evenement is sinds 2002 in handen van Sail Training International (STI), een in Engeland gezetelde non-profit organisatie die elk jaar in een specifiek Europees vaargebied vier gasthavens selecteert. Harlingen is de eerste Nederlandse zeehaven die tevens als starthaven deze eer te beurt valt. 

De Artemis

De 60 meter lange Artemis – vernoemd naar de Griekse godin van de jacht – werd in 1926 in Noorwegen gebouwd voor de walvisjacht en bevoer tot het eind van de jaren veertig in die hoedanigheid met name in de noordelijke en zuidelijke Poolzee. In de jaren vijftig werd ze omgebouwd tot vrachtschip en voer tussen Azië en Zuid-Amerika, totdat ze niet meer concurrerend was en buiten dienst werd gesteld. In 2001 kochten de gebroeders Bruinsma het schip en verbouwden haar grondig.