Nieuws/Binnenland
1100070
Binnenland

Lezersreacties Checkpoint: "Slapen in bezemkast"

Hotels en ook cruisemaatschappijen, die ijskoud het dubbele rekenen voor iemand die in z’n uppie reist. Steeds meer alleenreizenden pikken dat niet langer – en dat lieten ze me afgelopen week in hun talloze emails ook duidelijk weten. Een stortvloed aan reacties op mijn vraag over éénpersoonstoeslagen voor zo’n bezemkast of het zolderhok, met of zonder dakraampje, als hotelkamer voor eenlingen. Hier een aantal inzendingen.

Als alleengaande reiziger moet ik voor gebruik van een tweepersoonskamer wel altijd bijbetalen, maar dat vind ik geen probleem. Zelden negatieve ervaringen. Slapen in een bezemkast of ik een hok achter de liftschacht heb ik nog nooit meegemaakt.

Frans Brinkman

 

Thuisblijvers

 

Helaas is het nu nog inderdaad heel vaak zo als in uw column beschreven. Treurig en raar, er komen immers steeds meer alleenstaanden. Je zou denken dat dit een kans is voor reisorganisaties. Nu blijven veel alleenstaanden maar thuis, niet iedereen wil met een groep mee.

 

I.Bernaers

 

Inspelen

 

Frustratie, klopt. Alleengaanden betalen teveel, dus blijven die vaker thuis. Hotels spelen totaal niet in op het groeiende aantal alleengaanden. In Amsterdam is 40 procent van alle woningen bezet door alleenstaanden. Hotels staan kennelijk liever leeg.

 

Mieke Philips

 

Bruidssuite

 

De alleen reizende toerist is altijd de sigaar. Tot ik arriveerde in Antayla. Had een tweepersoonskamer geboekt en betaald om op alles voorbereid te zijn en inderdaad: het werd een ruime inloopkast. De eigenaresse de volgende dag hier op aangesproken en met de nodige excuses werd ik meteen in een andere kamer ondergebracht, nota bene de bruidssuite, met gratis drankjes!

 

Willem Quant

 

Tralies

 

Ik kreeg in Parijs bij Montparnasse een éénpersoonskamertje toegewezen met een piepklein raam met tralies ervoor en uitzicht op een plat dak met afvoerbuizen. Meteen van hotel gewisseld!

 

S. Peeters

 

Mondig

 

Het klopt! Toen ik als jonge vrouw van 20 begon met reizen, heb ik inderdaad verschillende akelige kamertjes gehad, in Griekenland. Toen ik ging klagen, kreeg ik een prachtige tweepersoonskamer. Maar ook in andere hotels… naast de lift. In de ontbijtzaal verstopte een ober mij achter een pilaar. Ik gaf aan bij het raam te willen zitten, net als ieder ander. Hij vond dat niet leuk, maar ik ben er gewoon gaan zitten. Probleem opgelost. Of ben ik mondiger geworden?

 

Marianne Kraaijeveld

 

Ervaring

Soms zijn er ook goede ervaringen. Al jaren kom ik in Klagenfurt, Oostenrijk. Altijd hetzelfde hotel, Gasthof Schlosswirt. Meestal ben ik alleen, maar ik krijg altijd een prachtige tweepersoonskamer, voor een spotprijs. Karinthie is prachtig, ook in je uppie.

 

Henk Bosch

 

Regel zelf

 

Ik begrijp niet dat alleenreizenden zich keer op keer om de tuin laten leiden door reisorganisaties. Regel het zelf en bepaal zelf wat je wilt. Ik kom als alleengaande veel in Spanje en heb altijd een prima hotelkamer, tweepersoons, voor 40 euro per nacht, inclusief ontbijt.

 

F. Wiersma

Upgrade

 

Al jaren ben ik eenling en reis ik ook als zodanig. Mijn favoriet is Singapore. Daar boek ik altijd een tweepersoonskamer en geef alleen mijn naam op. Ben nog nooit afgescheept met een waardeloze kamer. Ik reis met Singapore Airlines en daar word ik in kmijn uppie heerlijk in de watten gelegd. De kans op een upgrade is bovendien groter als je alleen reist.

 

Wanda Engel

 

Uitgebuit

 

De reiswereld heeft er geen besef van hoeveel mensen alleen op vakantie willen gaan, met gebruik van een goede kamer, allicht tegen een kleine toeslag, maar geen honderden euro´s extra. Er valt daar veel geld te verdienen! Maar ik voel mij uitgebuit als ik de prijzen voor alleengaanden zie, bij cruises, maar ook bij busreizen en voor hotelkamers. Ik vertik het om die enome toeslagen te betalen.

 

Carin van der Peijl

 

Dubbel

 

Georganiseerde reizen, bijvoorbeeld naar Brazilie, worden bijna twee keer zo duur als je in je eentje boekt.

 

R. van der Linden

 

Voordeel

 

Ik ervaar óók het tegenovergestelde! In veel restaurants is meestal nog wel plaats voor één persoon, al is het eigenlijk vol. Meestal krijg ik een tweepersoonskamer in hotels. Daar betaal je dan inderdaad wel wat meer voor, want veel hotels rekenen de kamer per nacht, ongeacht het aantal personen. Meestal vraag ik tevoren of ik de kamer even mag zien. Is die naast de lift, dan vraag ik een andere. Via reisbureaus boeken doe ik sowieso niet, want die rekenen doorgaans absurde toeslagen voor een éénpersoonskamer.

 

Antonio Dekker