Nieuws/Binnenland
1100080
Binnenland

'Plaats onduidelijkheid maximum snelheden hoog op de agenda'

Melkkoe A2 hangt automobilisten keel uit

Autobezitters zijn het zat op de 10-baans snelweg A2 beboet te worden voor te hard rijden, terwijl dat voornamelijk veroorzaakt wordt door een wirwar aan borden. Bovendien nodigt het breedste en mooiste stuk snelweg van ons land de weggebruiker uit om het gaspedaal tot 130 km/u in te trappen, waar overdag slechts 100 km/u is toegestaan.

„Vanuit die frustratie heeft de Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) een spel ontwikkeld dat gespeeld kan worden als je op A2 rijdt. Vandaag krijgt verkeersminister Melanie Schultz van Hagen het eerste exemplaar aangeboden en wordt in een brief gevraagd om meer duidelijkheid over de toegestane snelheden op deze schitterende snelweg”, zegt voorzitter Martin Huisman.

„Het blijft bizar dat je op grote delen van deze brede autoboulevard slechts 100 km/u mag. Ook als je zielsalleen rondrijdt en je dan makkelijk de maximum toegestane snelheid van 130 kan rijden. Dat gevoel zal iedereen herkennen die ooit tussen Utrecht en Amsterdam gereden heeft”, stelt Huisman. „Het is haast uitlokking, want of je wilt of niet, automatisch trap je het gaspedaal verder in. Maar de trajectcontrole is onverbiddelijk, waardoor de A2 de onbetwiste melkkoe van ons land is met alleen al dit jaar een paar honderdduizend boetes…”

Onduidelijkheid

De VAVDZ, dat de belangen vertegenwoordigt van meer dan 15.000 zakelijke rijders, zegt dat zeker de helft van de leden het afgelopen jaar minimaal één boete opliep tijdens een trajectcontrole. Huisman: „En dan heb ik het over boetes die te maken hebben met de onduidelijkheid over de snelheid, in plaats van met bewust te hard rijden. Het spreekt voor zich dat de A2 trajectcontrole hierin de kroon spant.”

A2 Erger Je Niet

Om de ergernis onder de aandacht van de minister te brengen krijgt zij het ’A2 Erger Je Niet’ spel aangeboden. „Met daarbij het uitdrukkelijke verzoek om de onduidelijkheid van de maximum snelheden hoog op de agenda te plaatsen. Op zo’n manier dat ook een toerist direct begrijpt wat de maximum snelheid is op de plaats waar hij rijdt. Want dat is nu absoluut niet het geval”, aldus de voorzitter.

Op het dobbelspel staan ook een paar leuke weetjes. „Want tijdens een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid gemeten, dus als je 5 minuten 90 km/u rijdt, kan je één minuut 150 km/u rijden. En dat is best lekker om je frustratie over deze betutteling zo van je af te schudden”, lacht Huisman, die weggebruikers wel adviseert het spel niet echt tijdens het rijden te spelen.