Nieuws/Buitenland
1100093
Buitenland

President Xi Jinping in VS aangekomen

De Chinese president Xi Jinping is vrijdag geland in Los Angeles, waar hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama ontmoet.

Het is de eerste ontmoeting tussen de presidenten van de VS en China sinds Xi in maart president is geworden. Het informele samenzijn wordt gezien als een kans om de gespannen relaties tussen de beide landen te verbeteren. De leiders komen bijeen op het landgoed Sunnylands bij Palm Springs, ten zuidoosten van Los Angeles.

Verwacht wordt dat cyberaanvallen hoog op de agenda staan, gevolgd door Noord-Korea, de veiligheid van Azië en handel. Mensenrechtenorganisaties hebben er bij Obama op aangedrongen het over Tibet te hebben. Ook eisen ze de vrijlating van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo.

Tijdens de presidentsverkiezingen tussen Barack Obama en John McCain in 2008 heeft China een grote cyberaanval op de VS gepleegd. Dat meldt NBC News vrijdag. Chinese hackers zouden tal van documenten en e-mails rond de campagnes van de kandidaten hebben gestolen. Woensdag zei de directeur van de Chinese nationale internetbeveiliging 'een berg data' aan bewijs te hebben dat China doelwit is geweest van Amerikaanse cyberaanvallen.

Het Witte Huis maakte woensdag bekend dat presidentsvrouw Michelle Obama niet aanwezig zal zijn bij de ontmoeting. Dit in tegenstelling tot de vrouw van de president van China, Peng Liyuan. Michelle blijft in Washington bij haar dochters (11 en 14), die deze week zomervakantie krijgen. China liet weten dat dit niet zal zorgen voor spanningen tijdens de ontmoeting, waarvoor wel werd gevreesd.