Nieuws
1100096
Nieuws

Banken mogen samenwerken bij geldtransport

Nederlandse banken mogen samen optrekken bij het tellen en sorteren van bankbiljetten en inkopen van geldtransport. De concurrentie tussen banken om de gunst van de consument lijdt daar niet onder, zo meldde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vrijdag.

Volgens de concurrentiewaakhond kunnen financiële instellingen jaarlijks minstens 35 miljoen euro besparen door samen te werken. ,,Dat de kosten van banken omlaag gaan, waardoor banken gezonder worden, is uiteindelijk in het belang van iedereen'', aldus bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van ACM. Lagere kosten kunnen weer leiden tot goedkopere producten voor de consument, voegde hij eraan toe.

De marktmeester had zich over de kwestie gebogen na een klacht van geldtransporteur Brink's tegen Geldservice Nederland (GSN), een gemeenschappelijke onderneming van ABN Amro, ING en Rabobank op het gebied van geldverwerking en -transport. Brink's meende dat die samenwerking in strijd is met de mededingingsregels.

Concurrentie

De samenwerking kan de concurrentie op de markt van geldtransport beperken, erkent ACM. ,,Maar de wet geeft de mogelijkheid een uitzondering te maken op het kartelverbod als de voordelen van de samenwerking groter zijn dan de nadelen van het beperken van de concurrentie'', aldus de toezichthouder.

Brink's liet weten bezwaar aan te tekenen tegen de afwijzing van zijn klacht. Het bedrijf stelt dat door de monopoliepositie die GSN nastreeft als geldverwerker, het gebruik van contant geld flink duurder zal worden. Winkeliers draaien op voor de extra kosten, die daarmee uiteindelijk terechtkomen bij de consument, aldus de geldtransporteur.