Nieuws/Binnenland
1100107
Binnenland

Top 5

Nieuwe spannende achtbanen

Houd je van achtbanen? Dan is het binnenkort misschien wel de moeite waard om naar de Verenigde Staten af te reizen. Daar zijn namelijk onlangs een aantal adembenemde achtbanen geopend. De Reiskrant selecteerde er vijf.

1. Gatekeeper, Cedar Point, Ohio

Een ritje in deze achtbaan in het pretpark Cedar Point in Sandusky wordt door het park zelf als bloedstollend omschreven. Je kunt op deze baan plaatsnemen aan weerskanten van de rails. Als je benen in de lucht bungelen, voel je je als een vogel die door de lucht raast. De Gatekeeper haalt een topsnelheid van maarliefst 107 kilometer per uur en bevat een duizelingwekkende 'duikvlucht' van 50 meter! Absoluut eentje voor de echte thrillseekers.

2. El Loco, Adventuredome, Las Vegas

In de gokstad van Amerika kijk je al je ogen uit, maar de nieuwe achtbaan El Loco is er ook een voor de fijnproevers. Deze rollercoaster heeft een lengte van bijna 400 meter die binnen 75 seconden wordt afgelegd. Daarnaast kent de achtbaan een val van ruim 21 meter hoogte. Liefhebbers moeten echter nog even geduld hebben. De achtbaan in het overdekte pretpark Adventuredome zal pas in december openen.

3. Hades 360, Mt. Olympus Water and Theme Park, Wisconsin

Deze spectaculaire nieuwe achtbaan wordt ook wel beschouwd als de eerste ondergrondse houten achtbaan die ondersteboven rijdt. Hades 360 haalt voor houten achtbanen een ongekende topsnelheid van 112 kilometer per uur en kent meerdere loopings. En als je denkt dat de spanning er dan op zit, heb je het mis. Hades 360 klimt 'stilletjes' naar een hoogte van 50 meter om je vervolgens los te laten in een huiveringwekkende hoek van 65 graden.

4. Outlaw Run, Silver Dollar City, Missouri

De bouwkosten van de Outlaw Run in het pretpark Silver Dollar City bedroegen zo'n 10 miljoen dollar, maar de eerste bezoekers beschouwden het als een uitstekende uitgave. De achtbaan, die een topsnelheid haalt van 110 kilometer per uur, biedt op zijn hoogste punt een prachtig uitzicht over de Ozark Mountains. Erg lang kun je niet van het gebergte genieten, want voor je het weet schiet je alweer bijna kaarsrecht naar beneden, in een hoek van maarliefst 81 graden.

5. Gold Striker, California’s Great America, San Francisco

De achtbaanbouwers in de Verenigde Staten lijken een liefde voor hout te hebben, want ook deze nieuwe achtbaan in San Francisco is uit hout vervaardigd. De Gold Striker gaat wel minder hard dan de vorige vier, maar haalt toch een mooie snelheid van 85 kilometer per uur. Vooral de eerste val van zo'n 32 meter hoogte wordt als indrukwekkend beschouwd.