Nieuws/Binnenland
1100143
Binnenland

Boxpark Amsterdam gaat niet door

Boxpark, het uit zeecontainers opgetrokken winkelcentrum dat in augustus op het NDSM-terrrein in Amsterdam-Noord zou neerstrijken, gaat niet door.

Winkelvastgoedbedrijf Corio (van onder meer winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht) heeft besloten zich terug te trekken nadat bleek dat er te weinig animo is voor het exploiteren en huren van de zeecontainers.„We hebben er landurig onderzoek naar gedaan maar er zijn te weinig partijen die hier nu in willen zitten. Daarmee is het project onvoldoende levensbatbaar”, aldus een woordvoerder van Corio.

„Dat zal ook komen door de teruggang in de retail. Een tijdelijk winkel moet vaak uit het marketingbudget komen en dat vlakt in deze tijden af”, analyseert Steffan Kunst, ontwikkelaar bij Biesterbos, de projectontwikkelaar die Boxpark naar het NDSM-terrein haalde. „Er waren wel partijen die mee wilden doen, maar te weinig. Als we nu zouden starten, zouden 80 van de 120 containers leegstaan. Daarmee houd je de loop er niet in.”

Boxpark is een Brits concept van oprichter Roger Wade die in december 2011 het pop-up winkelcentrum met succes in de Londense wijk Shoreditch neerzette. In november 2011 sloot Corio een overeenkomst met Boxpark om dit naar het Europese vaste land te brengen.

De Amsterdamse versie had een mix van mode, horeca, kunst en muziek moeten worden, ondergebracht in hoogwaardig zeecontainers in en om de Lasloods op het NDSM-terrein. Nu dat niet niet doorgaat denkt Biesterbos na over een andere invulling van de ongeveer 6600 vierkante meter grote Lasloods.

„De komende tijd gaat de maandelijkse vlooienmarkt door in zijn tijdelijke vorm, wellicht dat we die uitbreiden. Een keer per maand vlooienmarkt en een keer per maand een bazaar waar ook nieuwe spullen worden verkocht. Zo gunnen we onszelf tijd want uiteindelijk willen we een structurele invulling. Het is zonde van de ruimte als daar niets mee gebeurt.”